HS: Hallitus purkaa aktiivimallista vain leikkurin – työttömyystukia parantanut osa jää voimaan

HS:n tietojen mukaan hallitus aikoo jättää pysyvästi voimaan työttymyystukia parantaneen aktiivimiallin osan eli omavastuupäivien vähentämisen.

työttömyysturvan aktiivimalli
Antti Rinne
Antti Rinne (sd.) kertoi kuluneella viikolla, että hallitus lähettää lakiesitysluonnoksen aktiivimallin purkamisesta lausuntokierrokselle ensi viikollaMarkku Ulander / Lehtikuva

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että Antti Rinteen (sd.) hallitus aikoo purkaa kiistellystä aktiivimallista ainoastaan leikkuriosan. HS:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) työttömyystukia parantanut omavastuupäivien vähentäminen jäisi näin ollen voimaan.

Rinne kertoi kuluneella viikolla, että hallitus lähettää lakiesitysluonnoksen aktiivimallin purkamisesta lausuntokierrokselle ensi viikolla.

Omavastuupäivät tarkoittavat niitä työttömyysjakson ensimmäisiä päiviä, joilta työttömälle ei vielä makseta työttömyystukea. Aktiivimallissa omavastuupäiviä vähennettiin seitsemästä viiteen. HS:n tietojen mukaan Rinteen hallitus ei siis aio nostaa päivien määrää takaisin entiselleen.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajatus oli rahoittaa omavastuuajan lyhentäminen säästöillä, jotka kertyvät aktiivimallin leikkuriosasta.

Aktiivimalli (siirryt toiseen palveluun) on edellisen hallituksen uudistus, jonka tarkoituksena oli lisätä työllisyyttä. Malli leikkaa työttömän päivärahaa, jos hän ei täytä aktiivisuuden ehtoja.

Rinteen hallituksen merkittävänä tavoitteena on saada aikaan kaudellaan vähintään 60 000 uutta työllistä ja nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

Hallitus on kertonut purkavansa aktiivimallin vuodenvaihteessa.

Lue lisää:

Pääministeri Rinne: Aktiivimallin leikkuri poistuu ensi vuoden alussa – "En usko, että sillä on syntynyt yhtään uutta työpaikkaa"

Aktiivimallin leikkuri jo matkalla romukoppaan - Ministerin mukaan uutta "ruoskaa" työttömälle ei suunnitella