Veronmaksajat: Palkkaverotus uhkaa kiristyä puolella miljardilla ensi vuonna – keskituloisen lompakosta lähtisi jopa 250 euroa

Jos hallitus ei tee kompensoivia kevennyksiä, kilpailukykysopimukseen liittyvät muutokset nostavat palkansaajien tuloveroprosenttia ensi vuonna keskimäärin reilulla puolella prosenttiyksiköllä, Veronmaksajain Keskusliitto laskee.

ostovoima
Asiakas katselee televisiovalikoimaa kodinkoneliikkeessä.
Gigantin Tammiston myymälässä asiakkaat olivat kiinnostuneita tällä viikolla etenkin televisioista, tietokoneista ja puhelimista.Mikko Koski / Yle

– Yli puolen miljardin euron veronkiristys on heti ostovoimasta pois. Tavalliselle, keskituloiselle palkansaajalle se voi merkitä noin 250 euron menetystä vuodessa. Luonnollisesti se heikentää myös talouden kysyntää, Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo.

Veronkiristys johtuu taannoisista kilpailukykysopimukseen liittyvistä palkansaajamaksujen muutoksista. Palkansaajien sosiaalivakuutusmaksut kuten työeläkemaksut ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksut nousevat.

yleiskuva
Gigantin myyjät Miko Salmi ja Ella Dyrendahl-Nyblin täyttämässä hyllyjä. Mikko Koski / Yle

Näiden muutosten takia palkansaajan tuloveroprosentti on nousemassa eri tulotasoilla 0,5–0,6 prosenttiyksikköä. Toimitusjohtaja Lehtisen mukaan sosiaalivakuutusmaksujen muutos kohtelee eri tuloluokkia melko tasaisesti samalla ankaruudella.

– Kun nämä sosiaalimaksut nousevat ja ostovoima leikkaantuu, niin hallitus voisi budjettiriihessä keventää muuta verotusta niin, että kokonaisuutena palkkaverotus ei kiristyisi. Se vaatisi hallitukselta uusia päätöksiä. Ne ovat puhtaasti poliittisia päätöksiä, Lehtinen huomauttaa.

Yksi pelastusrengas voisi olla työttömyysvakuutusmaksujen alentaminen. Kokonaan se ei palkansaajan ahdinkoa helpottaisi. Päätöksiä on luvassa loppukuusta.

yleiskuva
Veronpalautukset näkyivät heti muun muassa kodinkonekaupoissa.Mikko Koski / Yle

– Meidän arviomme on ollut, että ensi vuoden maksu voisi olla nykyisellä tasolla tai sitä voitaisiin enintään laskea 0,6 prosenttiyksikköä kokonaistasosta. Päätökset siitä, mitä esitetään ensi vuoden maksuksi, tehdään elokuun lopussa, Työllisyysrahasto toimitusjohtaja Janne Metsämäki kertoo.

Hän huomauttaa, että talouden ennustamiseen sisältyy tällä hetkellä keskimääräistä enemmän riskejä ja epävarmuutta. Työttömyyden aleneminen vähintään hidastuu tai voi jopa kääntyä pieneen nousuun.