Hyppää sisältöön

Poliisi löysi moskeijan ampumisesta epäillyn kotoa surmatun naisen

Uhri on poliisin mukaan aiemmin pidätetyn miehen sukulainen. Poliisi katsoo surman liittyvän moskeijan ampumistapaukseen.

Poliisi Bærumissa moskeijassa, jonne nuori norjalaismies tunkeutui aseistettuna. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Norjassa moskeijassa oli lauantaina iltapäivällä ampumistapaus, jonka yhteydessä yksi henkilö sai lieviä vammoja. Ampuminen tapahtui al-Noor-nimisessä moskeijassa lähellä pääkaupunki Osloa.

Poliisin mukaan vielä on epäselvää, onko moskeijassa loukkaantunut vanhempi mies saanut vammansa ampumisesta vai ampujan kiinniottoon liittyvässä tilanteessa. Alunperin kerrottiin, että yhtä ihmistä oli ammuttu hyökkäyksessä.

– Emme voi vielä todeta, onko laukauksia ammuttu. Tiedämme kuitenkin, että todistajien mukaan näin on käynyt, Norjan poliisin edustaja Rune Skjold totesi lauantai-iltana tiedotustilaisuudessa.

Moskeijassa oli uutistoimisto Reutersin mukaan hyökkäyksen sattuessa vain kolme ihmistä paikalla valmistautumassa sunnuntain Id al-Adha -juhlaan, johon odotetaan tuhatta osallistujaa.

Norjan poliisi kertoi varautuvansa juhlintaan lisäämällä poliisien valmiutta ja aseistamalla kaikki joukkonsa.

– Tämä tehdään siksi, että kaikkien juhlaan osallistuvien pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi, poliisin edustaja Jan Eirik Thomassen totesi.

Epäilty tekijä on poliisin hallussa, eikä mikään viittaa siihen, että tekijöitä olisi muita. Oslon poliisi kuvaili Twitterissä epäiltyä tekijää valkoiseksi nuoreksi mieheksi.

Poliisi kertoi löytäneensä naisen ruumiin asunnosta Eiksmarkan kaupunginosasta Bærumin kaupungista Oslon vierestä. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan naisen kuolemaa tutkitaan murhana. Poliisi on vahvistanut tiedon.

– Kuollut nainen on moskeijassa aiemmin tänään pidätetyn miehen sukulainen. Sukulaisuussuhdetta selvitetään parhaillaan, Skjold kertoi lauantaina NRK:n mukaan.

– Katsomme tämän liittyvän aiemmin tänään moskeijassa sattuneeseen tapaukseen, poliisi kertoi uutistoimisto NTB:lle.

Poliisin mukaan epäilty ja kuollut nainen asuivat ajoittain samassa osoitteessa.

– Epäilty ampuja on voinut surmata sukulaisensa ennen hyökkäystä, poliisi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Kyseessä oli epäillyn asunto.

Norjalainen VG-lehti (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoi, että poliisin valmiusjoukot ja pommiryhmä olivat rynnineet sisään taloon. Naisen ruumis löytyi rynnäkön yhteydessä. Alue eristettiin iltakahdeksan jälkeen.

Epäilty on norjalainen mies

Reutersin mukaan moskeijassa olleet ihmiset olivat pysäyttäneet ampujan. Poliisi saapui moskeijalle puoli viideltä iltapäivällä.

Poliisi sai jo hieman neljän jälkeen hälytyksen tapahtuneesta, mutta ei aluksi katsonut tilannetta vakavaksi. Poliisi kertoo NRK:lle väärinkäsityksen johtuneen siitä, että soittaja puhui norjaa huonosti.

Epäilty tekijä on poliisin tiedottajan mukaan norjalainen mies, joka asuu lähistöllä. Tiedottajan mukaan epäilty on poliisin vanha tuttu, mutta hänellä ei tiettävästi ole rikollista taustaa.

Poliisi syyttää epäiltyä murhan yrityksestä. Poliisi myös kertoi NRK:lle löytäneensä aseita moskeijasta.

Norjalaisen TV2:n mukaan epäillyllä ampujalla on sama nimi kuin henkilöillä, joka kirjoitti pari tuntia ennen ampumista ylistävästi Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-iskusta. Poliisi kertoo tietävänsä asiasta, mutta ei kerro mahdollisesta motiivista.

– Olemme tietoisia, että hän on kirjoittanut useita viestejä internetiin, sosiaaliseen mediaan ja keskustelupalstoille, Skjold totesi tiedotustilaisuudessa.

NRK:n mukaan poliisi ei toistaiseksi tutki hyökkäystä terroritekona, mutta ei ole myöskään sulkenut sitä vaihtoehtoa tutkinnan ulkopuolelle.

– Meidän pitää selvittää asiaa, Skjold sanoi.

Norjan turvallisuuspoliisi kertoo tarkkailevansa ja arvioivansa tilannetta, mutta päätelmiä ei voida sen mukaan vielä tehdä.

Lue lisää:

.
.