Kiinassa riehuvan Lekima-taifuunin uhriluku nousee – ainakin 30 ihmistä kuollut

Useita pelastusoperaatioita on käynnissä.

hirmumyrskyt
Pelastustyöntekijät selvittelevät Lekima-taifuunin aiheuttaman maanvyörymän tuhoja Zhejiangin provinssissa 10. elokuuta 2019.
Pelastustyöntekijät selvittelevät Lekima-taifuunin aiheuttaman maanvyörymän tuhoja Zhejiangin provinssissa lauantaina 10. elokuuta.EPA

Kiinassa Lekima-taifuunin kuolonuhrien määrä on noussut ainakin 30:een, kertovat paikalliset viranomaiset.

Lekima-taifuuni etenee pitkin Kiinan rannikkoa Shanghaista pohjoiseen. Nyt se on saavuttanut Jiangsun maakunnan ja jatkaa sunnuntaina edelleen Shandongiin. Molemmissa maakunnissa on jo annettu myrskyvaroitus.

Pelastusjoukot ovat etsineet kateissa olleita ihmisiä myrskyn aiheuttaman maanvyöryn alta. Viranomaisten mukaan ainakin 18 ihmistä on kateissa myrskyn jäljiltä Zhejiangin maakunnassa. Maakunnan viranomaisten mukaan useita pelastus- ja etsintäoperaatioita on käynnissä.

Taifuuni aiheutti miljardituhot

Zhejiangin viranomaiset kertovat taifuunin aiheuttaneen yli 15,8 miljardin juanin eli lähes 2,1 miljardin euron taloudelliset menetykset.

Lauantaina valtiollinen televisiokanava CCTV kertoi lauantaina, että 18 ihmistä kuoli Wenzhoun kunnassa jäätyään maanvyöryn alle. Ei ole selvillä, kuolivatko sunnuntaina ilmoitetut 12 uhria samassa vyöryssä.

Taifuuni rantautui Kiinan itärannikolle varhain lauantaina, ja sen alta on evakuoitu yli miljoona ihmistä.

Esimerkiksi Zhejiangissa peruttiin lauantaina varotoimena lähes 300 lentoa ja lautta- sekä junaliikenne keskeytettiin. Uutistoimisto Xinhuan mukaan Zhejiangissa sijaitsevassa Wenlingin kaupungissa mitattiin yli 50 metriä sekunnissa puhaltaneita myrskytuulia. Tuulet kaatoivat alueella tuhansia puita ja aiheuttivat laajoja sähkökatkoja.

Suurkaupunki Shanghaissa evakuoitiin noin 300 000 asukasta, ja hätämajoituksissa kerrottiin olevan yli 110 000 ihmistä.

Yhteensä yli 3 200 lentoa on peruttu taifuunin vuoksi. Lentokoneet ovat jääneet maahan muun muassa Shanghaissa.