Separatistit valtasivat presidentillisen palatsin Jemenin Adenissa - Saudi-Arabian johtama liittouma kertoo tehneensä vastaiskun

Huthikapinallisia vastaan taisteleva rintama rakoilee.

Jemen
Separatistit valtasivat Adenissa armeijan rakennuksia ja ottivat haltuunsa aseita lauantaina 10. elokuuta 2019.
Aiemmin lauantaina separatistit valtasivat Adenissa armeijan rakennuksia ja ottivat haltuunsa aseita.Najeeb Almahboobi / EPA

Saudi-Arabian johtama liittouma teki sunnuntaina iskun Etelä-Jemenin separatisteja vastaan. Iskusta ilmoitettiin sen jälkeen, kun separatistit olivat lauantaina ottaneet haltuunsa presidentillisen palatsin maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Adenissa.

Aiemmin lauantaina separatistit valtasivat Adenissa armeijan rakennuksia ja ottivat haltuunsa aseita.

YK:n mukaan 8. elokuuta alkaneissa Adenin taisteluissa on tähän mennessä kuollut yhteensä noin 40 ihmistä ja noin 260 on haavoittunut.

Separatistien mukaan palatsi saatiin haltuun ilman taistelua. Jemenin presidentti Abderabbo Mansour Hadi asuu Saudi-Arabiassa, joten palatsin merkitys on lähinnä symbolinen.

– Kaksisataa presidentillisen vartioston sotilasta päästettiin turvallisesti pois palatsista, separatistien edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Saudi-Arabian johtama liittouma ei kertonut iskun yksityiskohdista, mutta sanoi sen kohdistuneen alueelle, jossa on suora uhka laillistetun hallinnon tärkeälle kohteelle.

Sekä Etelä-Jemenin separatistit että hallituksen joukot ovat taistelleet Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan.

Liittouman tiedotteessa separatistista Etelän siirtymäneuvostoa vaaditaan vetäytymään valtaamistaan asemista Adenissa tai liittouman uhataan tekevän lisää hyökkäyksiä.

Jemenin hallitus syytti separatistista Etelän siirtymäneuvostoa ja sen tukijaa Arabiemiirikuntia vallankaappauksesta.

Separistien ajoneuvoja ja tankki Jemenin Adenissa 10. elokuuta 2019.
Separatistien joukot ovat keskiviikosta asti taistelleet hallituksen joukkoja vastaan Adenissa.Najeeb Almahboobi / EPA

Jemenin sisällissodan tilanne on mutkikas

Jemenin pääkaupunki Sanaa on ollut jo useamman vuoden ajan huthikapinallisten hallussa. Aden on sinä aikana toiminut kansainvälisesti tunnustetun hallituksen väliaikaisena pääkaupunkina.

Nyt kuitenkin hallituksen ote myös Adenista näyttää lipsuvan, kun Etelä-Jemenin itsenäisyyttä tavoitteleva Etelän siirtymäneuvosto vahvistaa asemiaan. Etelä-Jemen oli itsenäinen valtio vuoteen 1990 asti ennen Jemenien yhdistymistä.

Saudi-Arabia vaati jo aiemmin Adenin tapahtumien osapuolia tapaamaan heti ja sopimaan erimielisyytensä. Saudi-Arabia vaati myös välitöntä tulitaukoa ja uhkasi sitä rikkovia sotilaallisilla toimilla.

– Osapuolten pitää keskustella erimielisyyksistään, antaa mahdollisuus viisaudelle ja vuoropuhelulle, jättää eroavaisuudet taakseen ja tulla yhteen, Saudi-Arabia lausui.

Tilanne Jemenin sisällissodassa on mutkikas. Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat kuuluvat liittoumaan, joka taistelee Jemenin hallituksen puolella huthikapinallisia vastaan. Samaan aikaan Arabiemiirikunnat kuitenkin tukee taloudellisesti ja sotilaallisesti myös Etelän siirtymäneuvostoa.

Separatistien joukot ovat keskiviikosta asti taistelleet hallituksen joukkoja vastaan Adenissa.

– Jemenin tasavalta vaatii Arabiemiirikuntia keskeyttämään materiaalisen tukensa ja vetämään sotilaallisen tukensa ryhmiltä, jotka ovat kapinoineet valtiota vastaan, Jemenin ulkoministeriö sanoi.

Sota sodan sisällä uhkaa

Kansalaisjärjestö International Crisis Group varoitti, että Adenin kahakat uhkaavat johtaa "sisällissotaan sisällissodan sisällä" Etelä-Jemenissä.

Arabiemiirikuntien ulkoministeri Abdullah bin Zayed al-Nahyan kehotti lievittämään jännitteitä Adenissa. Hänen mukaansa Arabiemiirikunnat tekee kaikkensa rauhoittaakseen tilannetta. Ministerin mukaan molempien osapuolten tulisi keskittyä taistelemaan hutheja vastaan.

Saudi-Arabian johtama liittouma on taistellut Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan vuodesta 2015. Huthit hallitsevat edelleen laajoja alueita maan pohjois- ja länsiosissa.