Herätys: Aamupala pitää rytmissä, ilmastonmuutos vaikuttaa vakuutuksiin, testaa taitosi opettajana

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Aamiainen
Kaurapuuro ja ruisleipä ovat tuttuja näkyjä suomalaisessa aamupalapöydässä. Vladislav Nosick / AOP

Yököttääkö ajatus aamupuurosta? Ei hätää, sillä aamiaisen skippaa moni muukin

Moni Ylen kyselyyn vastannut kertoo jättävänsä aamupalan syömättä esimerkiksi kiireen, nälän puutteen tai oksettavan olon vuoksi. Aamiaisesta kuitenkin puhutaan päivän tärkeimpänä ateriana. Pyysimme kahta laillistettua ravitsemusterapeuttia vastaamaan kyselyssä esiin tulleisiin ilmiöihin.

Ilmaston lämpeneminen uhkaa muuttaa maailman pahimmat riskialueet vakuutuskelvottomiksi

Metsäpalo lähellä rakennusta.
Metsäpalot levisivät voimakkaiden tuulien puhaltaessa Portugalissa tänä kesänä.Antonio Jose / EPA

Merenpinnan nousu, lisääntyvät myrskyt ja tulvat voivat kasvattaa vahinkojen riskin joillakin maailman alueilla niin suureksi, että ne muuttuvat vakuutuskelvottomiksi. Vakuutusmatemaatikot ovat käynnistäneet alueellisen riski-indeksin keräämisen myös Euroopassa ja tuloksia odotetaan ensi vuonna.

Testaa, miten sinä pärjäisit ala-asteen luokanopettajana

Opettajat Juha Salminen, Anu Kirjonen ja Sari Hartikainen Pornaisista seisovat luokkahuoneessa.
Ylen opetestin laatimisessa auttoivat Pornaisten Yhtenäiskoulun opettajat Anu Kirjonen, Juha Salminen ja Sari Hartikainen. Tommi Pesonen

Opettajan työ on muutakin kuin oppituntien pitämistä. Peruskoulun opettaja joutuu opetuksen ohella hoitamaan myös monia kasvatuksellisia tehtäviä ja pitämään yhteyttä oppilaiden vanhempiin. Laadimme Pornaisten Yhtenäiskoulun opettajien kanssa opetestin, jossa voit kokeilla luokanopettajan taitojasi.

Boris Johnson haluaa arvioida tuomioita uudelleen

Boris Johnson puhumassa.
Boris Johnson.Neil Hall / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson haluaa arvioida uudelleen vaarallisina pidettyjen rikoksentekijöiden tuomioita. Johnsonin mielestä rangaistusten tulisi vastata rikosten vakavuutta, jotta luottamus oikeusjärjestelmään säilyisi. Pääministeri arvioisi uudelleen väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomiot.

Maanantaina laaja sadevyöhyke

maanantain sääkartta
Yle

Maanantaina päivällä sataa Perämeren pohjukasta Pohjois-Karjalaan. Vyöhykkeen eteläpuolella kehittyy monin paikoin sade- ja ukkoskuuroja. Kuurojen lomassa aurinko näyttäytyy, ja lämpötila kohoaa 20 asteen vaiheille. Pohjoisessa on pilvistä ja satelee paikoin vettä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.