Hyppää sisältöön

Avustusjärjestöjen alus pelasti 81 siirtolaista Libyan edustalta – juhlakausi hillinnee viranomaisten partiointia

Sääolosuhteet saattavat rohkaista venekuntia lähtemään liikkeelle Libyan rannikolta.

Arkistokuva. Open Arms -järjestön alus on yksi Välimerellä siirtolaisia pelastavista aluksista. Kuva huhtikuulta 2019. Kuva: Quique Garcia / EPA

Ranskalaisten avustusjärjestöjen alus on pelastanut 81 siirtolaista Libyan rannikon edustalta sunnuntaina. SOS Mediterranean ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöjen operoima alus pelasti pääosin sudanilaisista nuorista miehistä koostuneen joukon, joka oli lähtenyt lauantaina Libyasta merelle kumiveneellä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan pelastetut vietiin norjalaiseen Ocean Viking -alukseen, jonka kyydissä oli jo ennestään 130 siirtolaista.

Samalla alueella liikkuva espanjalaisen Proactiva-järjestön Open Arms -aluksella on puolestaan 160 siirtolaista, joista 121 on ollut kyydissä yli 10 päivää, kun EU-maat pohtivat, mitä heille pitäisi tehdä.

Muslimien juhla hillinnee partiointia merellä

SOS Mediterranean -järjestön edustaja arveli, että sääolosuhteet saattavat nyt rohkaista monia venekuntia lähtemään matkaan Libyan rannikolta. Lisäksi muslimien monipäiväinen Id al-Adha-juhla voi vaikuttaa siihen, että viranomaiset eivät partioi Libyan rannikolla yhtä aktiivisesti kuin normaalisti.

Noin kaksi kolmasosaa Ocean Vikingissä olevista siirtolaisista on Sudanista.

Perjantaina pelastettiin siirtolaisjoukko, jonka jäsenistä valtaosa oli Senegalista ja Norsunluurannikolta. He olivat tulleet Libyaan työskentelemään, mutta olivat jääneet taistelujen jalkoihin.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö rekisteröi siirtolaiset aluksella. Sen mukaan viimeisimmästä pelastetusta ryhmästä neljä viidesosaa oli iältään 18–34-vuotiaita ja 17 prosenttia alle 18-vuotiaita.

Jännitteet Italian ja muiden EU-maiden välillä ovat kiristyneet, kun siirtolaisten tilannetta pohditaan. Italia on kieltäytynyt päästämästä siirtolaisia maihin, jos muut EU-maat eivät suostu auttamaan ja ottamaan heitä vastaan.

Ocean Viking on rekisteröity Norjaan, ja Italian sisäministeri Matteo Salvini lähetti viime viikolla varoituksen Osloon.

– Italiaa ei voi velvoittaa eikä määrätä ottamaan vastaan tunnistamattomia siirtolaisia Ocean Vikingiltä, Salvini kirjoitti.

Lue lisää:

.
.