Republikaanihaastaja syyttää Trumpia rasismista ja ennustaa puolueelle tappiota vuoden 2020 vaaleissa

Bill Weld on ainoa merkittävä republikaani, joka on toistaiseksi ilmoittanut haastavansa Trumpin ensi vuoden vaaleissa.

Yhdysvaltain republikaaninen puolue
Republikaanien esivaaleihin ehdolle lähtevä Bill Weld puhumassa rotaryklubilla Manchesterissä, New Hampshiressä heinäkuussa 2019.
Republikaanien esivaaleihin ehdolle lähtevä Bill Weld puhumassa rotaryklubilla Manchesterissä, New Hampshiressä heinäkuussa 2019.CJ Gunther / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanien ensi vuoden esivaaleissa haastava Bill Weld syyttää presidenttiä rasismista. Weld sanoi sunnuntaina, että republikaanit kärsivät suuren tappion syksyn 2020 vaaleissa, jos puolueen edustajat eivät tuomitse Trumpin "rasistisia vuodatuksia."

Weldin mukaan presidentillä on käsissään verta El Pason viikon takaisen joukkoampumisen takia. Hänen mielestään El Pason ampujan meksikolaisvastainen manifesti oli "revitty suoraan Trumpin pelikirjasta."

– Yhdistän hänet suoraan El Pason ampumiseen, mutta myös laajemmin tähän ilmapiiriin joka tuottaa näitä ampumisia, Weld sanoi.

74-vuotias entinen Massachusettsin kuvernööri on ainoa merkittävä republikaani, joka on toistaiseksi ilmoittanut haastavansa Trumpin ja tavoittelevansa puolueen presidenttiehdokkuutta ensi vuoden vaaleissa. Hän oli ainoana republikaanina kampanjoimassa viikonloppuna Iowan osavaltiomessuilla, jossa olivat paikalla myös lähes kaikki demokraattien ehdokkaaksi pyrkivät.

Weld ryöpytti Trumpia ja kritisoi muun muassa tämän ilmastoskeptisyyttä ja "epäinhimillistä" maahanmuuttopolitiikkaa. Weld myös sanoi Trumpin olevan republikaani vain nimellisesti, koska hän ei ole taloudellinen konservatiivi. Massachusettsin kuvernöörinä 1991–1997 toiminut Weld itse tunnetaan libertarismiin taipuvaisena poliitikkona.

Käytännössä Weldillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia ehdokkuuteen. Vaikka Trump jakaa amerikkalaisia syvästi, istuva presidentti on republikaaniäänestäjien keskuudessa hyvin suosittu ja voittanee alkuvuoden 2020 esivaalit heittämällä.

Lue lisää:

Trumpin rasistisiksi arvostelluista Baltimore-tviiteista alkanut sanasota jatkuu: "Huijari ja häirikkö", "Fanaattinen rasisti"

Trump haukkui demokraattien kongressiedustajaa ja Baltimorea – sai syytöksiä rasismista

Trumpia syytetään rasistisesta kielenkäytöstä – demokraatit pöyristyivät presidentin tviiteistä