1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Guatemala

Konservatiivien ehdokas voitti Guatemalan presidentinvaalit

Alejandro Giammattein työpöydälle tulevat heti alkajaisiksi siirtolaisuuskysymys ja korruptionvastainen työ.

Alejandro Giammattei puhui medialle tulosten tultua julki Guatemalassa 11. elokuuta. Kuva: Esteban Biba / EPA

Väli-Amerikan Guatemalassa konservatiivien ehdokas Alejandro Giammattei nousee presidentiksi.

Guatemalan vaaliviranomaiset julistivat Giammattein presidentinvaalien voittajaksi. Hän sai sunnuntaina pidetyllä toisella kierroksella lähes 60 prosenttia äänistä ja vastaehdokas Sandra Torres noin 40 prosenttia.

Keskustavasemmiston Torres tunnusti heti vaalitappionsa. Äänestysaktiivisuus vaaleissa jäi erittäin alhaiseksi, jopa alle 40 prosenttiin.

Guatemalassa keskeisiksi vaaliteemoiksi nousivat korruptio, siirtolaisuus, rikollisuus ja työttömyys.

Guatemalan väistyvää presidenttiä Jimmy Moralesia syytettiin epäselvyyksistä vaalirahoituksessa, ja hän päätti estää YK:n tukeman korruption vastaisen viraston toiminnan Guatemalassa.

Giammattein tärkeimpiä tehtäviä on yrittää hillitä muuttoliikettä Yhdysvaltoihin. Ainakin prosentti Guatemalan 16-miljoonaisesta väestöstä on jättänyt maan tänä vuonna.

Uusi presidentti sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa selvittävänsä mahdollisuudet tehdä muutoksia sopimukseen, jonka Moralesin hallinto allekirjoitti Yhdysvaltain kanssa heinäkuun alussa. Sopimuksen mukaan elsalvadorilaisten ja hondurasilaisten siirtolaisten on haettava turvapaikkaa Guatemalasta, jos he kulkevat Guatemalan läpi matkallaan Yhdysvaltoihin.