Kajaanilaiset tyytyväisiä lähiluontokohteisiin, mutta parantamisen varaa löytyy vielä runsaasti

Kysely antaa kaupungille eväitä lähiluontokohteiden kehittämiseen ja niistä tiedottamiseen.

retkeily
Roskapönttö Kajaaninjoen kävelytien varressa.
Lähiluontokohteita käsittelevässä kyselyssä toivotaan luontokohteisiin muun muassa lisää roskiksia. (Arkistokuva)Tiia Korhonen / Yle Kainuu

Kajaanilaiset arvostavat lähiluontokohteitaan, kertoo kaupungin tekemä kysely.

Nettikyselyyn tuli yhteensä yli 300 vastausta, joista suurin osa 20-40 vuotiailta. Kokonaisuudessaan vastaajat pitävät Kajaanin luontokohdetarjontaa hyvänä ja monipuolisena. Viime vuosina tehdyt kunnostus- ja rakentamistoimet on huomattu ja niitä arvostetaan.

–Kysely osoittaa, että hyvin hoidetut luontokohteet ovat kaupunkilaisille erittäin tärkeitä. Ne voivat jopa olla yksi kaupungin vetovoimatekijöistä kovassa kilpailussa asukkaista, kommentoivat Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula ja projektipäällikkö Ekaterina Piirainen Metsähallituksesta.

Mutta myös kehityskohteita nousi runsaasti esiin. Moni vastaaja haluaa ennen kaikkea lisää tietoa lähiluontokohteista. Kävijät toivovat tietoa, joka olisi tarpeeksi yksityiskohtaista. Näin jokainen voisi itse paremmin arvioida sopiiko tietty kohde juuri omiin tarpeisiin.

Osa vastaajista haluaa luontokohteisiin raivausta ja maiseman parannusta, mutta osa toivoo enemmän hoitamattomia ja luonnontilaisia luontokohteita. Lisäksi vastaajat toivovat kaupunkiin maastopyöräreittejä, kävelyreittejä ja lisää roskiksia.

Kyselyn 14 kohteesta vastaajille tutuimpia ovat Kajaaninjoen varsi Rantapuistoineen, Kaupunginlammen ja Ämmänpuronpuiston alueet, Vimpelinvaara seutu ja Pöllyvaara. Myös Kesäniemen ja Paltaniemen uimarannat ovat hyvin tiedossa. Hieman kaukaisemmista kohteista ykkönen on Iso-Ruuhijärvi. Tuntemattomia monille ovat sen sijaan Arppen muistometsä ja Toukansaari.

Kaupungin edustajat kiittelevät vastaajia ja uskovat vastausten antavan eväitä luontokohteiden jatkokehittämiseen ja kunnossapitoon.

– Ensi tilassa aiotaan kehittää ratkaisu kyselyssä esille tulleeseen tiedontarpeeseen, Pasula ja Piirainen sanovat.

Kysely on osa Urban Parks -hanketta, jonka budjetissa on investointirahaa, joka tullaan käyttämään Rantapuiston ja Linnanraunioiden alueen kehittämiseen.

– Haluamme osallistaa kaupunkilaisia ja näyttää heille kaupunkiympäristön tarjoamia mahdollisuuksia, Piirainen tiivistää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)