1. yle.fi
  2. Uutiset

Pro Kainuu -palkinnot kolmelle kulttuurintekijälle – ”Yhdessähän nämä tehdään”

Marko Karvonen, Tuulikki Huusko ja Tapani Homanen saivat kulttuurikunniaa sunnuntaina.

Kainuu
Tapani Homanen ja Barbie-nuket
Tapani Homanen pyörittää muun muassa lelumuseota, jonka kokoelmassa on muun muassa useita Barbie-nukkeja. (Arkistokuva)Kimmo Hiltunen / Yle

Pro Kainuu -tunnustukset jaettiin sunnuntaina 11. elokuuta kolmelle kainuulaiselle kulttuurintekijälle. Tunnustuksen saivat Marko Karvonen Kajaanista, Tuulikki Huusko Kuhmosta sekä Tapani Homanen Paltamosta.

Homanen on ollut vuosien saatossa mukana muun muassa Paltamon kesäteatterin, Paltamon lelumuseon ja Raatteentien Talvisotamuseon perustamisessa, sekä lukuisissa muissa kulttuuriprojekteissa.

Homanen yllättyi saamastaan kunniasta, eikä aluksi ymmärtänyt, miksi palkinto hänelle annettiin.

– Piti ihan käydä päässään läpi, että mitäköhän sitä on vuosien saatossa tehnyt. Haluan korostaa, että tämä palkinto ei ole yksinomaan minulle vaan kyllä tässä on apujoukkoja tarvittu. Yhdessähän nämä tehdään, Homanen sanoo.

Kulttuurin monitoimimies toimii vielä eläkepäivilläänkin ahkerasti kulttuurin parissa, eikä loppua näy.

– Olen sanonut, että jospa sitä 70-vuotiaana osaisi lopettaa. Se merkkipäivä olisi edessä vuoden päästä. Voihan sitä olla, että joku lavastus tulee senkin jälkeen tehtyä, Homanen pohtii.

Marko Karvonen antaa kasvot Kainuulle elokuvamaakuntana. Hänen työnsä ensin elokuvateatteri BioRexin ohjelmapäällikkönä ja sittemmin Kainuun ammattiopistossa on nostanut Kainuun kansainvälisesti kiinnostavien elokuvien kuvauspaikkojen joukkoon. Karvonen palkittiin aiemmin tänä vuonna Kainuun positiivisampana ihmisenä.

Tuulikki Huusko on edistänyt päämäärätietoisesti, pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti puurakentamisen osaamisen nostamista Kuhmon ja koko Kainuun maakunnan vahvuudeksi. Puuteollisuuden voimistuminen ja eteneminen on vaatinut osallistumista satojen hankkeiden valmisteluun ja toteuttamiseen. Siinä Huuskolla Woodpoliksen pitkäaikaisena hankepäällikkönä on ollut keskeinen rooli.

Palkintogaalassa palkitut pääsivät paremmin tutustumaan toisiinsa ja Homasen mukaan yhteisymmärrystä löytyi nopeasti.

– Kehitimme vielä yhteisprojektiakin samalla, olkoon se vielä silti salaisuus, Homanen hymyilee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi