1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norja

65-vuotias mies esti Norjan moskeija-ampujaa jatkamasta veritekoaan – ylistetään sankariksi

Poliisi sai noin vuosi sitten vihjeen, joka koski epäiltyä ampujaa.

Mohamed Rafiq saapumassa id-al-Adha -juhlan tilaisuuteen Thon-hotelliin Bærumissa sunnuntaina. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Norjan mediassa ylistetään moskeija-ampujan pysäyttänyttä 65-vuotiasta miestä sankariksi.

21-vuotias norjalaismies astui sisään moskeijaan Oslon lähellä sijaitsevassa Bærumissa lauantaina iltapäivällä. Hän ampui useita laukauksia. Poliisi kertoo miehellä olevan äärioikeistosympatioita.

Ampumishetkellä moskeijassa oli paikalla muutama ihminen, ja heistä yksi kaatoi ampujan maahan. Verdens Gang -lehden (siirryt toiseen palveluun) ja Aftenpostenin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä on 65-vuotias Mohammed Rafiq. Ainoastaan hän sai välikohtauksessa lieviä vammoja eikä kukaan kuollut.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö hän olisi sankari. Jos hän ei olisi pysäyttänyt tätä terroristia, hän olisi kuollut, sanoo Rafiqin asianajaja Abdul Satar Ali Verdens Gangille.

Rafiq itse sanoi tulkkinsa kautta olevansa kiitollinen saamastaan avusta ja tuesta, norjalaislehdet kertovat.

Epäilty kiistää syyllisyytensä

Norjan poliisi löysi tunteja hyökkäyksen jälkeen ruumiin Bærumissa sijaitsevasta kodista. Poliisin mukaan uhri oli epäillyn 17-vuotias sisarpuoli.

Poliisi epäilee moskeija-ampujaa myös sisarpuolensa murhasta. Poliisi tutkii parhaillaan, rikkoiko mies terrorisminvastaisia lakeja ammuskelemalla moskeijassa.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin eikä ole suostunut puhumaan rikostutkijoille.

Miehen asianajajan mukaan hän käyttää oikeuttaan olla vastaamatta kysymyksiin.

Poliisi sai "heikon" vihjeen

Norjan turvallisuusviranomaiset kertovat saaneensa epäiltyä koskevan vihjeen noin vuosi sitten. Norjan poliisin turvallisuuspalvelun PST:n päällikkö Hans Sverre Sjøvold kertoi tiedotustilaisuudessa, että vihje oli niin epävarma, ettei sen perusteella ryhdytty toimenpiteisiin.

Vihjeen perusteella ei voinut johtopäätöstä, että terrori-isku oli suunnitteilla, Sjøvold kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

PST saa päivittäin useita terroriepäilyjä koskevia vihjeitä kansalaisilta.

Lisää aiheesta:

Poliisi löysi moskeijan ampumisesta epäillyn kotoa surmatun naisen

Moskeijassa ammuttiin Norjassa – Poliisi: Kiinni otettu ampuja nuori kantanorjalainen