Kapinaliike voimistuu Rovaniemellä – puolet valtuutetuista siirtäisi uimahallin rakentamista

Moni päättäjä lykkäisi isoa investointia siihen asti, kunnes Rovaniemen kaupungin talous on saatu tasapainoon.

uimahallit
Rovaniemen uuden uimahallin paikka Ounasvaaralla
Rovaniemen uusi uimahalli tulisi tälle paikalle, Lappi Areenan ja Santasportin väliin Ounasvaaralle.Eeva Kuivas / Yle

Rovaniemen uuden uimahallin rakentaminen saattaa siirtyä myöhemmäksi. Ylen kyselyn perusteella lähes puolet Rovaniemen kaupunginvaltuutetuista haluaa lykätä uimahallin rakentamista.

Tällä kannalla oli kyselyyn vastanneista päättäjistä 25. Rovaniemen kaupunginvaltuustossa on yhteensä 51 jäsentä. Eniten siirtohaluja on demareilla ja keskustalla. Suurimman ryhmän eli keskustan valtuutetuista kaikki eivät ole lykkäämisen kannalla.

Onhan se merkillistä, jos säästötoimet eivät koske investointeja

Jorma Kuistio (vihr.)

Moni päättäjä siirtäisi isoa investointia siihen asti, kunnes Rovaniemen kaupungin talous on saatu tasapainoon. Talousvaikeuksissa painiva kaupunki käy parhaillaan yt-neuvotteluja.

– Onhan se merkillistä, jos säästötoimet eivät koske investointeja ja investoinneista puolestaan ensimmäinen lykättävä on juuri Ounasvaaran uimahalli, Jorma Kuistio (vihr.) vastaa.

Keskustan Riku Tapio on sitä mieltä, että kaikkia niitä investointeja jotka eivät koske kouluja tai päiväkoteja voidaan siirtää. Puoluetoveri Hilpi Ahola pistäisi myös investointeja tärkeysjärjestykseen.

– Tärkeämpää rakentamista on priorisoitava, koska nyt on tullut kiireellisiä muita kohteita jotka vaativat nopeita päätöksiä. Esimerkiksi Näsmäntien vanhusten asuminen, useita kouluja väistötiloissa ja kaupungintalo, Ahola luettelee.

Osa kyselyyn vastanneista päättäjistä on kuitenkin sitä mieltä, että investoinnin siirtäminen ei pelasta Rovaniemen kaupungin taloutta.

– Talouden ongelmat eivät ratkea investointeja siirtämällä. Ongelma on käyttötaloudessa, erityisesti perusturvan toimialalla. Investoinneilla saavutetaan säästöjä ja uutta elinvoimaa pitkällä aikavälillä, Petteri Pohja (kok.) vastaa.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päättää hallin kohtalosta loppuvuonna osana ensi vuoden talousarviota. Uusi uimahalli on valtava investointi Rovaniemen mittapuulla, sillä se maksaa arviolta 24,1 miljoonaa euroa.

Yle kysyi Rovaniemen päättäjiltä uimahalli-investoinnin siirtämisestä viimeksi vajaa vuosi sitten. Tuolloin lykkäämistä kannatti 16 päättäjää eli siirtohaluja on nyt selvästi aiempaa useammalla valtuutetulla.

Talouden ongelmat eivät ratkea investointeja siirtämällä.

Petteri Pohja (kok.)

"Investointi on joka tapauksessa edessä"

Kokoomuksen Päivi Alaoja muistuttaa, että uimahallille on tarvetta.

– Vanha Vesihiisi vaatii jatkuvia korjauksia eikä korjaustarve suinkaan vähene hallin ikääntyessä. Urheiluopiston halli on vielä huonommassa kunnossa kuin Vesihiisi ja aiheuttaa vaaraa myös muulle kiinteistölle, Alaoja perustelee.

Heikki Autton (kok.) mukaan investointi on edessä joka tapauksessa.

– Rovaniemelle tarvitaan ajanmukainen ja kapasiteetiltaan riittävä uimahalli, jotta kaikki käyttäjäryhmät pääsevät uintimahdollisuuksia täysimääräisesti hyödyntämään. Nykyisten hallien kapasiteetti on riittämätön ja ne ovat teknisen käyttöikänsä loppupäässä, joten investointi on joka tapauksessa väistämättä edessä, Autto sanoo.

19 valtuutettua ei myöhentäisi investointia, vaan aloittaisi rakentamisen Ounasvaaralle ensi vuonna, kuten alun perin on suunniteltu. Tätä mieltä ovat kaikki kokoomuksen valtuutettua.

Mikäli taloustilannetta ei saada paranemaan tarpeeksi, on harkittava myös koko investoinnin perumista

Mikkel Näkkäläjärvi (sd.)

– Investoinnin siirtäminen ei ratkaise mitään, hankkeeseen on jo pantu rahaa, Anitta Ylitörmänen (kesk.) perustelee.

Timo Tolonen (ps.) ja Matti Torvinen (sin.) eivät lipsuisi alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Ei lykätä, sillä rakentaminen on kirjattu valtuustosopimukseen ja sopimuksista on pidettävä kiinni, Torvinen sanoo.

– Kaupunki tarvitsee uuden uimahallin, koska Vesihiisi on tällä hetkellä aggressiivisessa käyttöasteessa, toteaa puolestaan Kalervo Björkbacka (ps.).

Osa päättäjistä työntäisi hallin rakentamisen seuraavalle kaupunginvaltuustolle, joka valitaan kuntavaaleissa keväällä 2021. Osa taas ei osaa antaa uutta vuosilukua investoinnille.

– Mikäli taloustilannetta ei saada paranemaan tarpeeksi, on harkittava myös koko investoinnin perumista, Mikkel Näkkäläjärvi (sd.) väläyttää.

Onko kahteen halliin varaa?

Kaikki päättäjät eivät usko, että kaupungin rahoilla voidaan ylläpitää tulevaisuudessa kahta uimahallia Rovaniemellä.

– Pelkkä uimahalli-investoinnin siirtäminen parilla vuodella ei ratkaise mitään. Sen sijaan tarvitsisimme rohkeutta muuttaa kahden hallin mallin linjausta: yksi julkinen uimahalli Rovaniemellä riittää, Sakke Rantala (kesk.) sanoo.

– Kahden hallin malli tässä taloustilanteessa on edesvastuuton. Toki Vesihiisikin voidaan peruskorjata lähes samalla rahalla kuin Ounasvaara, mutta Ounasvaaraa puoltavia ovat lähes kaikki realiteetit, Heikki Luiro (kesk.) vastaa.

Vasemmistoliiton valtuutetut puolestaan ovat sitoutuneet Ounasvaaran uimahallihankkeeseen vain sillä ehdolla, että uimahallipalvelut säilyvät myös keskustassa, kertoo Tiina Outila (vas.).

Uimahallin siirtämistä vastustavat kaikki kokoomuksen valtuutetut.

Jotkut päättäjistä eivät edelleenkään sulata sitä, että uusi halli aiotaan rakentaa Ounasvaaraan eikä kaupungin keskustaan.

Kahden hallin malli tässä taloustilanteessa on edesvastuuton

Heikki Luiro (kesk.)

– Rakennetaan uusi halli sitten kun siihen on rahaa ja silloinkin mieluummin keskustaan, Vesa Puuronen (vas.) vastaa.

– Nykyistä hallia voidaan käyttää vielä yli kymmenen vuotta ja on syytä vielä harkita uuden hallin paikkaa, Hannu Ovaskainen (kesk.) vastaa.

Yle kysyi valtuutettujen mielipiteitä uimahalli-investoinnin siirtämisestä sähköpostitse ja puhelimitse heinä-elokuun vaihteessa. Kyselyyn vastasi 46 valtuutettua Rovaniemen 51:stä valtuutetusta.

Kaksi valtuutettua ei kertonut kantaansa. Viittä päättäjää ei tavoitettu vastaamaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) ei vastannut vedoten kesken oleviin yt-neuvotteluihin.

Hallin rakentaminen kestäisi runsaat kaksi vuotta eli jos rakentaminen alkaisi suunnitellusti ensi keväänä, valmista pitäisi olla vuoden 2022 lopulla.

Lue myös:

Rovaniemi aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Kiista Rovaniemen uimahallista: Vesihiisi korjataan sittenkin

Uimahallin rakentaminen alkaa 2020, kaupungintalon remonttia karsitaan – valtuustosopimusta viilattiin Rovaniemellä

KORJATTU: Siirtämisen kannalla on 25, ei 26 valtuutettua. Siirtämistä ei vastusta Matti Henttunen (kok.) kuten jutussa alun perin virheellisesti luki.