Kuivuus aiheutti Lappiin sienikadon – satoa voidaan vielä saada jos säät suosivat

Esimerkiksi rouskut voivat vielä nousta, jos sateita saadaan tarpeeksi eli pari päivää yhtä soittoa.

Tattisato voi jäädä kuivan kesän jäljiltä pieneksi. Rouskusato voisi vielä pelastua, jos sateita tulee tarpeeksi. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kuiva kesä on aiheuttanut Lapin metsiin sienikadon. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkasen mukaan sieniä ei ole tällä hetkellä ollenkaan.

Maa on niin kuivaa, etteivät sienet pääse kasvamaan. Jalkasen mukaan vettä pitäisi sataa pari päivää yhtäjaksoisesti, jotta tilanne helpottaisi.

– Pohjavedet ovat erittäin alhaalla. Metsissä ei ole minkäänlaisia lätäköitä kangasmailla, missä vettä on normaalisti näkyvissä. Varmasti monet jängätkin ovat ihan kuivia. Se osoittaa, ettei vettä ole, Jalkanen kertoo.

Viime vuosina kuivat keskikesät ovat aiheuttaneet joidenkin sienilajien poisjäämisen. Tänä kesänä sellaisia lajeja voivat Jalkasen mukaan olla esimerkiksi kangashapero ja kangastatti.

Myös lämpöä tarvitaan

Syksyn sienisato riippuu veden lisäksi tulevien viikkojen lämpötiloista. Kylmä loppukesä rajoittaisi sienien kasvua ja kehitystä.

– Hallat voivat viedä sienialkuja. Osa sienistä paleltuu helposti, osa kestää hyvin.

Mikäli syksy on kostea ja lämmin, saadaan Jalkasen mukaan koriin poimia suppilovahveroita, haperoita, valmuskoita ja tatteja.

– Rouskuja tulee yleensä vaikean jakson jälkeenkin, Jalkanen tietää.

Yhteistyössä on voimaa

Sienet tekevät yhteistyötä puiden kanssa. Jalkasen mukaan puut ovat tänä kuivana kesänä saaneet apua sieniltä, jotka ovat kuljettaneet niille vettä ja ravinteita.

Sienet sen sijaan saavat kasvamiseen tarvittavan energian puilta, jotka tuottavat sokeria.

Sienillä on myös tärkeä tehtävä poistaa maasta typpeä, joka haittaa loppukesällä puiden talveentumista. Puut eivät kuitenkaan enää kasva paksuutta Lapissa, joten Jalkanen arvelee, ettei typenpoistotarvetta enää ole.

– Se voi vähentää sienisatoa, vaikka vettä tulisikin.

Lue myös: