1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Korea

Etelä-Korea pudottaa Japanin luotettujen kauppakumppaneiden listalta – taustalla vanha kiista sotavuosien pakkotyöstä

Uusin käänne maiden välisessä kauppakiistassa lisää byrokratiaa ja vaikeuttaa vientiä Japaniin.

Etelä-Korea
Soulin pörssin Kospi-indeksi jatkoi maanantaina nousuaan kolmatta päivää huolimatta Etelä-Korean ja Japanin välisen kauppakiistan kiristymisestä.
Soulin pörssin Kospi-indeksi jatkoi maanantaina nousuaan kolmatta päivää huolimatta Etelä-Korean ja Japanin välisen kauppakiistan kiristymisestä.Yonhap South Korea / EPA

Etelä-Korea pudottaa Japanin luotettujen vienti- ja tuontimaiden listalta. Päätös on Etelä-Korean vastine Japanille, joka teki samankaltaisen linjauksen heinäkuussa.

Etelä-Korea on tähän asti jakanut kauppakumppaninsa kahteen eri luokkaan – valtioihin, jotka noudattavat kansainvälisiä kauppasopimuksia ja valtioihin, jotka rikkovat niitä.

Etelä-Korean ulkomaankauppaministeriö ilmoitti maanantaina, että maa ottaa syyskuussa käyttöön uuden kategorian. Nyt perustettuun ryhmään luokitellaan valtiot, jotka rikkovat kauppasopimuksia siitä huolimatta, että ovat allekirjoittaneet ne.

Ainoa valtio tässä ryhmässä on Japani.

– Koska on vaikea työskennellä maan kanssa, joka toistuvasti rikkoo perusperiaatteita... Me tarvitsemme viennin säätelyjärjestelmän, joka ottaa tämän huomioon, Etelä-Korean ulkomaankauppaministeri Sung Yun-mo kommentoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Ministeri ei täsmentänyt, mihin rikkomuksiin Japani on syyllistynyt.

Elektroniikkateollisuus voi kärsiä

Uusien sääntöjen mukaan eteläkorealaisen yrityksen on jatkossa toimitettava viisi asiakirjaa – aikaisemman kolmen sijaan – saadakseen säädeltyjä tuotteita koskevan vientiluvan Japaniin.

Asiantuntijoiden mukaan tämänkaltaiset rajoitukset voivat vaikuttaa molempien maiden elektroniikkateollisuuteen.

Kummallakin maalla on kuitenkin useampia kauppakumppaneita.

– Voimme lisätä tuontia Taiwanista. On vain vähän tuotteita, joita ei voi korvata, nimetön japanilaisviranomainen kertoi Yomiuri Shimbun -sanomalehdelle.

Maiden väliset kauppakiistat alkoivat pahentua viime vuonna, kun eteläkorealainen tuomioistuin määräsi japanilaiset yritykset maksamaan korealaisille korvauksia toisen maailmansodan aikana teetetystä pakkotyöstä.

Oikeuden päätös tuomittiin Japanissa laajalti. Maan hallitus katsoo, että kiista pakkotyöstä sovittiin jo vuonna 1965, kun maat solmivat uudelleen diplomaattisuhteet.

Etelä-Korea on Japanin kolmanneksi tärkein kauppakumppani. (siirryt toiseen palveluun)Saarivaltiosta viedään noin 54 miljardilla dollarilla eli noin 48 miljardilla eurolla vuodessa autoja, kemikaaleja ja teollisuuden koneita Etelä-Koreaan. Etelä-Korean vienti Japaniin oli puolestaan vuonna 2017 noin 24 miljardia euroja.

Lue lisää:

Samsungin tulos romahti 53 prosenttia – taustalla muistipiirien laskevat hinnat sekä kauppakiista

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi