Seksuaalirikosepäilyt puhuttavat nuoria koko maassa: "Mitä pitäisi tehdä, kun joku tuntematon mies tulee kyselemään jotain?"

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan seksuaalinen häirintä näkyy liittoon yhteyttä ottaneiden lasten ja nuorten huolena viikoittain.

nuoret
Nuorten kenkiä nurmikolla
MLL:n mukaan seksuaalinen häirintä huolestuuttaa lapsia ja nuoria koko maassa.Antti Kolppo / Yle

Kuluneen kesän seksuaalirikosepäilyt Laajasalossa ovat herättäneet keskustelua lasten ja nuorten tarpeesta puhua ikävistä asioista muuallakin kuin kodeissaan. Nekin nuoret, jotka eivät ole joutuneet vaikeuksiin, kaipaavat avointa keskustelua Laajasalon tapahtumista.

Poliisi sai Laajasalon seksuaalirikosepäilyistä noin 80 yhteydenottoa ja mahdollisia uhreja on poliisin mukaan ainakin 17. Nuorten keskuudessa Enoksi kutsuttu mies on vangittu epäiltynä useasta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tavoitimme kolme laajasalolaista ysiluokkalaista. He ovat käyneet keskustelua kodeissaan, mutta eivät kavereidensa kanssa. He kaipaisivat keskustelua nyt vielä koulun alkamisen jälkeenkin.

Yhdeksäsluokkalaiset Aino ja Kira keskustelevat keskenään
Yhdeksäsluokkalaiset Aino ja Kira toivoisivat lisää keskusteluja kouluun.Antti Kolppo / Yle

– Ehkä kaipaan vaan enemmän keskustelua siitä, mitä siinä on tapahtunut. Avattaisiin enemmän sitä tapausta, ettei kenellekään jäisi sellainen turvaton olo, että pitäisi pelätä joka ikistä liikettä täällä, Aino kommentoi.

– Kotona puhuttiin, mutta koulussa ei olla puhuttu yhtään. Kouluissa pitäisi puhua ylipäänsä sellaisista asioista enemmän, mitä pitäisi tehdä, jos tämmöinen asia tapahtuisi itselle. Tämä ei ole eka eikä vika kerta, kun tämmöistä tulee tapahtumaan. Nuorten olisi minun mielestä hyvä tietää, mitä tulee tehdä sen jälkeen, kun esimerkiksi joku tämmöinen tuntematon mies tulee kysymään sinulta jotain asioita, Kira toteaa.

Saana katselee puistossa oikealle.
Yhdeksäsluokkalainen Saana haluaisi kuulla enemmän faktoja Laajasalon tapahtumista.Antti Kolppo / Yle

Saana kaipasi faktoja tapahtuneesta.

– Ehkä sellaista, missä tilanteissa ne yleensä tapahtuu, että niitä pystyy sitten välttelemään, hän sanoi.

MLL: "Kaikki eivät odota kesälomaa"

Kesäaika tuo ongelmia tukea ja apua tarvitseville nuorille, sillä koulujen oppilashuolto on kesätauolla ja kaupunkien nuorisopalveluissa siirrytään kesäkauden ohjelmaan. Osa palveluista sulkeutuu ja tilalle tarjotaan toimintaa ulkona ja kesäleireillä.

Pääkaupunkiseudulla ja koko maan suurissa kaupungeissa kaupunkien ylläpitämät nuorisotalot ja -tilat lyhentävät aukioloaikoja tai sulkevat ovensa kokonaan useiksi viikoiksi. Näin käy ainakin Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

Kesäajan muutos on vaikeaa osalle nuorista. Aktiiviset nuoret yleensä pärjäävät, mutta tilanne pahenee erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien kohdalla.

– Yhteiskunnan tukiverkosta tipahtavat kesän ajaksi ne, jotka ovat kaikista heikoimmassa asemassa eli ne lapset ja nuoret, joilla ei välttämättä ole tukea sieltä perheenkään puolelta ja samanaikaisesti kaikki tukikontaktit jäävät kesätauolle, sanoo Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, MLL:stä.

Pajamäen mukaan MLL:n palvelut kuten puhelinpalvelu, chat-verkkokeskustelupalvelu ja verkon anonyymit viestiboksit osoittavat, että nuoret tarvitsevat keskustelua ympäri vuoden.

Auttavien puhelinten päällikkö, Tatjana Pajamäki, Mannerheimin lastensuojeluliitto
Mannerheimin lastensuojeluliiton Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo, että seksuaalinen häirintä on viikoittain esillä nuorten yhteydenotoissa.Antti Kolppo / Yle

Nuorten kanssa keskustelulle yritetään taata aikaa myös kesällä

Kuluneena kesänä myös Helsingin Laajasalon seksuaalirikokset ovat nostaneet esille keskustelun tarpeen nuorten kanssa. Tapahtumien tultua julkisuuteen heinäkuun lopulla, lähimmät nuorisotalot olivat kesätauolla.

Huoli lasten ja nuorten turvallisuudesta jatkuu koulun alettuakin. Espoossa paljastui keskiviikkona uusi laaja rikosvyyhti, jossa epäillyllä espoolaismiehellä on ollut jopa 52 uhria.

Seksuaalirikollisuus näkyy nuorten huolenaiheena koko maan tasolla. EsimerkiksiMLL:n valtakunnallisissa anonyymeissa palveluissa keskustellaan viikoittain nuorten kanssa, jotka ovat kokeneet jonkin asteista seksuaalista ahdistelua tai kaltoinkohtelua.

– Valitettavasti seksuaalirikollisuus, seksuaalinen ahdistelu sinänsä on teema, josta meidän kaltaisessa anonyymissä matalan kynnyksen palvelussa puhutaan paljonkin nuorten kanssa, Pajamäki kertoo.

Helsingin kaupungin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka
Helsingin kaupungin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka on pohtinut, pitäisikö koululaisten kesäloma olla lyhyempi.Antti Kolppo / Yle

Espoo ja Vantaa vakuuttavat, että aikaa keskusteluille on myös kesällä.

– Akuutteihin tilanteisiin pystytään vastaamaan yhtä hyvin kuin talvellakin. Kesällä on vähemmän muuta työtä kuten verkostopalavereita ja kouluyhteistyötä, joten aikaa riittää hyvin erilaisiin erityistilanteisiin ja niiden ratkomiseen, sanoo Vantaan nuorisopalveluiden johtaja Riikka Åstrand.

– Jokaisella nuorisonohjaajallamme on valmiudet kuunnella ja keskustella nuoren kanssa mieltä askarruttavista asioista, olla se tuttu ja turvallinen aikuinen, johon voi luottaa ja jolle voi kertoa vaikeistakin asioista, Espoon alueellisten nuorisopalvelujen päällikkö Lasse Raivio.

Laajasalossa peruskoulun läheinen nuorisotila on ollut elokuussa aiempaa enemmän auki. Muutostarpeeseen on havahduttu muutenkin. Helsinki lupailee nuorille lisää toimintaa ja kausityöntekijöitä jo ensi kesälle.

– Olen myös pohtinut, onko kaikilta osilta tämmöinen ihan nykyisen mallinen niin pitkä kesäloma enää nykyisen kaupungistuvan Suomen osalta ihan se oikea ratkaisu. Minusta tätä pitäisi ainakin pohtia. Toki on myös ihan selvää, että nuoret ja lapsetkin tarvitsevat kunnollisen mittaisen loman niin kuin me kaikki muutkin, sanoo nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka Helsingin kaupungilta.

Lue myös:

Poliisi: "Tämä on uudenlaista seksuaalirikollisuutta, kyseessä puhtaasti sosiaalisen median sovelluksissa tapahtunut tekosarja"