Valtiovarainministeri Mika Lintilä ennakoi odotettua heikompaa talouskasvua – työllisyys isoin haaste

Valtiovarainministeriö aloittaa tänään kaksipäiväisen budjettiriihensä, jossa lyödään lukkoon ministeriön esitys valtion ensi vuoden tuloista ja menoista.

valtion talousarviot
Valtiovarainministeri Lintilä kertoo valtion ensi vuoden budjetin valmistelusta
Valtiovarainministeri Lintilä kertoo valtion ensi vuoden budjetin valmistelusta

Valtiovarainministeriö varautuu budjettiesityksessään matalaan talouskasvuun. Tilanne on kansainväliset talouden tilanteen takia epävakaampi kuin miltä vielä pari kuukautta sitten näytti, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kuvaa.

– Sen jälkeen kun Säätytalolta on lähdetty, maailmalta on tullut viestejä joka on tuonut epävakautta maailmantalouden kehittymiseen. Siksi painopiste tulee olla niissä toimissa, joihin pystymme kansallisesti vaikuttaman.

Lintilän mielestä hallituksen päätehtävä on luoda vakautta ja työllistämisen edellytyksiä.

– Suuri haaste on työllistäminen. Se nousee ykköstavoitteeksi. Meidän pitää saada työllisyyttä kasvatettua, sillä pystymme vastaamaan pienempään kasvuun kuin ehkä on odotettu.

Lintilä korostaa, että hänen oma näkemyksensä ja valtiovarainministeriön virkamiesten näkemykset ovat yhtenäiset. Lukuja ministeri ei vielä halua esitellä. Iso kuva on kuitenkin selvä, Lintilä sanoo.

– Julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023. Haasteellista se toki on.

Keskustalainen valtiovarainministeri puolustaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouslinjaa ja lupaa, että se toteutuu.

– Hallitusta ja talousohjelmaa kohtaan oli paljon kritiikkiä ja sitä epäiltiin sen jälkeen kun Säätytalosta tultiin ulos. Meidän on tarkoitus tällä budjetilla osoittaa, että tulemme pitämään kiinni hallitusohjelmasta ja siitä talouslinjasta, mikä hallitusohjelmaan on kirjattu ja yhteisesti sovittu.

Rinteen hallituksen ohjelmassa on linjattu, että julkinen talous olisi tasapainossa vuonna 2023, jos kansainvälinen talouskehitys sujuu normaalisti. Hallitusohjelmaan on kirjattu myös menettelytavat, jos suhdannetilanne vaatii talouden elvyttämistä.

Näin budjetin valmistelu etenee

Antti Rinteen viiden puolueen hallitus kasaa ensimmäistä budjettiesitystään. Valtiovarainministeriö laatii ensin oman esityksensä, ja koko hallitus käsittelee tulojen ja menojen yksityiskohdat budjettiriihessään syyskuun puolivälissä.

Valtiovarainministeriö on kokoontunut Espoon Moisniemeen viimeistelemään omaa ehdotustaan valtion talousarvioksi. Ministeriöt ovat tehneet omia menoesityksiään valtiovarainministeriölle jo aiemmin kesällä ja valtiovarainministeriön ministerit sekä virkamiehet käyvät esityksiä läpi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi tiedotusvälineille valtiovarainministeriön sisäisen budjettikäsittelyn tunnelmista kokouksen lounastauolla kello 13. Tuloksia kerrotaan huomenna keskiviikkona.

Hallitusohjelma on työllisyyden kasvun varassa

Valtion ensi vuoden talousarviota valmistellaan epävarmassa suhdannetilanteessa. Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyvät kauppasuhteet, Britannian vaikea EU-ero ja Saksan kasvavat taloushuolet sumentavat ulkomaankaupasta riippuvaisen Suomen talouskehitystä.

Hallitusneuvotteluissa sovittiin myös lukuisia uudistuksia, joiden rahoitus riippuu osin siitä, miten hallitus onnistuu toteuttamaan 75 prosentin työllisyystavoitteensa.

Esimerkiksi ensi vuoden verotusta koskevat päätökset hyväksytään lopullisesti vasta hallituksen syyskuun budjettiriihessä. Menojen rahoittamiseksi hallitusneuvotteluissa sovittiin jo monien haittaverojen korotuksista.

Molemmat oppositiopuolueet, perussuomalaiset ja kokoomus, ovat arvostelleet hallituksen talouslinjaa myös tänään, kun budjettia on alettu neuvotella. Perussuomalaisten mielestä osin itsestään paranevaa työllisyyttä odottavat laskelmat ovat vastuuttomia, kun kansainvälinen taloustilanne heikkenee. Kokoomuksen mielestä hallitus ei voi päättää pysyviä menoja, ennen kuin pysyviä tuloja on vastaavasti.

Yle seurasi Lintilän infoa hetki hetkeltä:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Valtiovarainministeri Lintilä: Työvoimapula vaatii lisää maahanmuuttoa – "Kymmenen vuoden aikana puolet valtiolta eläköityy"

Budjettineuvottelut alkavat – Työttömät, ympäristöväki ja opiskelijat odottavat, että Rinteen hallitus laittaa luvatut miljoonat liikkeelle