Sähköpöydät ja valotaulut villitsivät ensimmäisenä koulupäivänä Maskun Kurittulan koulussa – 15 miljoonalla saatiin hieno oppimisympäristö

Vanha Kurittulan koulu purettiin ja uusi rakennettiin noin neljässä vuodessa.

Yksi maanantain 12.8.2019 alueuutisten aiheista oli uusi Kurittulan koulu. Melissa Cook ja Helli Alarautalahti testaavat sähköpöytiä, joiden vieressä pystyy opiskelemaan seisten. Kuva: Minna Rosvall / Yle

MASKU Kuudesluokkalaiset saapuvat innoissaan aloittamaan uutta kouluvuotta Maskun Kurittulan koulussa. Vanha, sisäilmaongelmia aiheuttanut koulu on poissa, ja oppilaat pääsevät upouuteen Kurittulan kouluun.

Vanhan koulun purkaminen ja uuden rakentaminen ovat kestäneet neljä vuotta, mutta rehtori Hannu Lehto huokaa, että koulumurheita on ollut yli kymmenen vuotta.

Hienoimpia uutuuksia uudessa koulussa ovat 32 liikutettavaa seinää.

– Seiniä liikuttamalla pystymme muotoilemaan joustavasti oppimistiloja ja hyödyntämään erilaisia ryhmäjakoja ja erilaisia tilanteita ja kalusteita, kertoo Lehto.

Opettaja Jenni Yrjälä ja kuudesluokkalaiset ensimmäisenä koulupäivänä Kurittulan uudessa koulussa Maskussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kuudetta luokkaa opettava Jenni Yrjälä lisää, että suuressa tilassa voidaan katsoa vaikka elokuvaa yhdessä. Ensimmäisenä koulupäivänä lapset haluavat kuitenkin sulkea seinän kahden opetusryhmän välissä. He toivovat keskittymisrauhaa, sillä uusia asioita on paljon.

Kurittulan koulun rehtori Hannu Lehto näyttää, että huoneiden väliset seinät pystyy siirtämään sivuun paloina. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Kurittulan koulun aulassa oleva puu muistuttaa entisen koulun pihassa olleesta puusta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sähköinen pöytä kiinnostaa

Koululaiset ovat käyneet tutustumassa kouluunsa jo keväällä, mutta sähköpöytiä pitää tutkia. Pojat ja tytöt nostelevat niitä ja laskevat takaisin istuma-asentoon. Ainakaan heti kukaan ei jää opiskelemaan seisoen. Melissa Cook tietää, että se kannattaisi.

– On tosi kiva, ettei tunnin aikana tarvitse koko ajan istua. Sekä ja niska voivat tulla kipeiksi. Olemme olleet kolmosesta asti parakeissa koulussa, joten on kiva vihdoin päästä uuteen kouluun, iloitsee Melissa Cook.

Opettaja Jenni Yrjälä neuvoo seuraavaksi, miten kirjojen ja muiden tavaroiden kanssa toimitaan. Kenelläkään ei ole enää omaa pulpettia. Tavarat sijoitetaan huoneen seinustalla oleviin laatikoihin.

– Näin saadaan lisää liikettä koulupäivään. Välillä voi käydä hakemassa laatikosta jotakin eikä paukuteta pulpeltinkansia, kertoo Yrjälä.

Opettaja Kati Teriö-Malila ja rehtori Hannu Lehto testaavat kuntopyöriä ja palaveria samaan aikaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Upea ruokala ja liikuntasali

Liitutaulut näyttävät siirtyneen historiaan. Opettaja Jenni Yrjälä piirtää lukujärjestyksen sormella sähköiselle taululle. Oppilaat vetävät nimensä toiselle isolle näytölle. Rehtori Hannu Lehdon mukaan opetusteknologia on koulussa huipputasoa.

Kurittulan koulun isossa aulassa on ruokala ja näyttämön takana on liikuntasali. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Opettajan lempipaikkoja ovat liikuntasali ja ruokala. Lehto johdattaa vielä katsomaan liikuntasalia, jossa tuoksuu uudelta. Lattia näyttää siltä, että olemme ensimmäisten kävijöiden joukossa. Jälkiä ei pintaan jää, sillä Kurittulan koulu on kengätön. Heti koulun ovella kannustetaan riisumaan kengät tai laittamaan suojatossut kenkien päälle. Näin koulu pysyy puhtaana.

– Järjestämme avoimien ovien tapahtuman syksyllä, ja tietenkin huoltajat ovat tänne tervetulleita. Liikuntasali saa nopeasti iltakäyttäjiä. Siellä pyörii kunnallinen harrastustoiminta, kertoo rehtori Hannu Lehto.

Kurittulan koulun rehtori Hannu Lehto on tyytyväinen uuteen kouluun. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Kurittulan uusi koulu. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lue lisää: