Rahaa huijaavista valepoliiseista tullut ilmoituksia Hyvinkään suunnalla – uhreina iäkkäitä ihmisiä

Valepoliisit olivat onnistuneet huijaamaan kymmeniä tuhansia euroja, tiedottaa Itä-Uudenmaan poliisi.

Valepoliisi
Poliisin hihamerkki.
Valepoliisit ovat työllistäneet oikeaa poliisia Itä-Uudellamaalla.Toni Pitkänen / Yle

Itä-Uudenmaan poliisi sai viime viikolla viisi ilmoitusta valepoliisien huijausyrityksistä Hyvinkään suunnalla.

Huijausyrityksistä kaksi oli poliisin mukaan onnistunut. Poliiseina esiintyneet henkilöt olivat onnistuneet huijaamaan toisessa tapauksessa 10 000 euroa ja toisessa 34 000 euroa.

Molemmat huijauksen uhriksi joutuneet henkilöt olivat iäkkäitä ihmisiä. Tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen pitää ikäihmisten hyväksikäyttöä "hävyttömänä".

– Tutkimme edellä mainittuja huijaustapauksia törkeinä petoksina, Minkkinen toteaa poliisin tiedotteessa.

Poliisin mukaan huijarit käyttävät monenlaisia tarinoita, mutta yleistä on, että huijari haluaa aiheuttaa hämmennystä ja sekoittaa uhrin ajatuksia.

Tyypillisesti uhri yritetään saada uskomaan, että hän on joutumassa vakavan rikoksen kohteeksi ja hänen pankkitiliään ollaan tyhjentämässä. Uhrille soittavan huijarin mukaan ainoa keino estää tämä on antaa verkkopankkitunnukset tai nostaa rahat tililtä.

Poliisi kuitenkin muistuttaa, että poliisi ei koskaan pyydä kenenkään verkkopankkitunnuksia puhelimitse, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla.

– Poliisi pyytääkin, että ikäihmisten kanssa työskentelevät tahot sekä heidän omaisensa ja ystävänsä jaksaisivat muistuttaa asiasta riittävän usein, jotta huijarit eivät onnistuisi aikeissaan, Minkkinen sanoo.

Jos epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti osoitteessa https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus (siirryt toiseen palveluun).