Australia lahjoittaa 300 miljoonaa euroa Tyynenmeren saarivaltioille – rahalla varaudutaan ilmastonmuutoksen seurauksiin

Samaan aikaan Australiaa kritisoidaan maan hiilikaivosteollisuuden suojelemisesta.

Australia
Kiribatin paikallisasukkaita lakanan kanssa. Lakanassa lukee Save us, we are drowning.
Kiribatin tasavallan asukkaat osoittavat mieltään ilmastonmuutosta vastaan. Arkistokuva.Nicky Park / EPA

Australia ilmoitti maanantaina lahjoittavansa 303 miljoonaa euroa Tyynenmeren saarivaltioille. Rahalla on määrä kehittää uusiutuvan energian tuotantoa ja helpottaa maiden valmistautumista ilmastonmuutoksen seurauksiin kuten esimerkiksi merenpinnan nousuun.

– Tyyni valtameri on kotimme, jonka jaamme perheenä muiden valtioiden kanssa. Nyt työskentelemme Tyynenmeren kumppaneiden kanssa, kun he kohtaavat mahdollisia haasteita tulevaisuudessa, Australian pääministeri Scott Morrison kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tyynenmeren saarivaltiot ovat ensimmäisten valtioiden joukossa kärsimässä ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Myrskyt ja merenpinnan nouseminen ovat jo pakottaneet joitain asukkaita muuttamaan korkeammalle maaperälle.

Nyt avustettavat saarivaltiot ovat kritisoineet Australiaa siitä, ettei se ole leikannut ympäristöpäästöjään voimakkaammin. Etenkin maan haluttomuutta vähentää hiilikaivosteollisuutta on arvosteltu.

– Vetoan Australiaan, että se tekisi kaiken mahdollisen siirtyäkseen hiilestä nopeasti sellaisiin energialähteisiin, jotka eivät edistä ilmastonmuutosta, Fidžin pääministeri Frank Bainimarama sanoi maanantaina.

Lue lisää:

Australia saavuttanee Pariisin ilmastotavoitteet etuajassa

Lähteet: Reuters