1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Negatiiviset Korot

Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh Bloombergille: Tulevaisuudessa kuluttajat saattavat maksaa pankille talletuksista

Pankit ovat tähän mennessä välttäneet negatiivisen koron perimistä kuluttaja-asiakkailta.

Konsernijohtaja Kari Stadigh Sammon puolivuosikatsauksessa Helsingissä 7. elokuuta 2019. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pian kuluttajat saattavat joutua maksamaan pankille talletuksista, jos miinuskoron aika jatkuu, sanoo Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh uutistoimisto Bloombergin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Sampo omistaa osan Nordea-pankista.

Pankit ovat tähän mennessä välttäneet negatiivisen koron perimistä kuluttaja-asiakkailta, sillä sen pelätään karkottavan asiakkaita. Stadighin mukaan EU-alueen rahapolitiikasta päättävän Euroopan keskuspankin tulisi lopettaa asian välttely.

– En usko, että se välttämättä tuhoaisi vähittäispankkeja. Ihmiset joutuisivat sitten maksamaan talletuksistaan, mikä voisi tuoda vakautta pankkisektorille, sanoo Stadigh Bloombergin haastattelussa.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen pitää Kauppalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) todennäköisenä, että lopulta joku pankeista tulee veloittamaan kuluttaja-asiakkailta negatiivista talletuskorkoa.

– Muutama vuosi sitten tämä ei olisi tullut kuuloonkaan, mutta elämme poikkeuksellisia aikoja. Aiemmin ennustettiin korkojen normalisoitumista, eli korkotason nousua. Nyt monet uskovat, että korot ovat nollassa tai negatiivisia pitkän aikaa, sanoo Puttonen.

Puttosen mukaan negatiivinen talletuskorko olisi lyhyellä aikavälillä hyvä asia taloudelle, mutta pidemmän päälle se voisi johtaa talouskuplan syntymiseen.