1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin hallinto heikentää luonnonsuojelulakia: suojelun hinta teollisuudelle voidaan huomioida, mutta ilmastonmuutosta ei

Luonnonsuojelijat uskovat uudistusten voivan edesauttaa eliölajien sukupuuttoja.

luonnonsuojelu
Monarkkiperhonen kukassa.
"Yhtä amerikkalainen kuin omenapiirakka", sanottiin monarkkiperhosesta vielä 1990-luvulla. Nyt kaksi vuosikymmentä myöhemmin Yhdysvaltain monarkkiperhosista on jäljellä vain viidennes. Mario Lopez / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on esitellyt uudistuksensa maan luonnonsuojelulakiin. Hallinnon mukaan uudistukset parantavat lain tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä samaan aikaan, kun suojelutyöhön voidaan kohdentaa lisäresursseja.

Luonnonsuojelujärjestöt, demokraattipoliitikot ja monien osavaltioiden ympäristöministerit ovat vakuuttuneita, että uudistukset heikentävät vakavasti luonnonsuojelun tasoa ja ovat osittain myös kongressin antamien ohjeiden vastaisia. He aikovat viedä muutokset oikeuden punnittaviksi.

Uusien määräysten mukaan viranomaiset voivat suojelupäätöstä harkitessaan ottaa huomioon sen talouselämälle aiheuttaman kustannuksen. Yhdysvaltain kongressi on aiemmin määrännyt, ettei tämä saa olla olennainen tekijä luonnonsuojelupäätöksiä tehtäessä.

Luonnonsuojelijoiden mielestä muutos on suorastaan lahja esimerkiksi metsä- tai öljy-yhtiöille, jotka jatkossa voivat yrittää estää suojelutoimia vedoten niiden aiheuttamiin haittoihin omalle toiminnalleen.

Yosemite Valley.
Yosemiten kansallispuisto Kaliforniassa.Kenny Karst / EPA

Uusissa määräyksissä myös poistetaan ohje, jonka mukaan uhanalaiset lajit saavat yhtä vahvan suojeluaseman harvinaisuusasteesta riippumatta. Luonnonsuojelijoiden mielestä tämä hidastaa suojelutoimia, kun viranomaiset joutuvat arvioimaan aiempaa tarkemmin harvinaistuvan eliölajin kannan suuruutta.

Uudet määräykset myös estävät kattavan suojelun saamisen uusille lajeille, jotka listataan uhanalaisiksi. Tämä haittaa luonnonsuojelijoiden mielestä ilmastonmuutoksen vaikutuksen huomioimista luonnonsuojelussa.

Uusissa määräyksissä kielletään suojelualueiden perustaminen niille lajeille, joiden uhanalaisuus johtuu ilmastonmuutoksesta.

Yhdysvaltain luonnonsuojelulaki hyväksyttiin vuonna 1973 presidentti Nixonin aikana. Kyselyjen mukaan se on yksi maan suosituimmista laeista. Lain arvioidaan pelastaneen esimerkiksi maan karhut, valkopäämerikotkat ja harmaavalaat sukupuuton partaalta.

Monet suojelujärjestöt ovat ottaneet kantaa uusiin määräyksiin ja arvelleet niiden kiihdyttävän lajikatoa.

– Esimerkiksi ahmoille ja monarkkiperhosille tämä voi olla lopun alku, sanoo The Center for Biological Diversity -tutkimuslaitoksen johtaja Noah Greenwald.

Ahma (Lat. Gulo gulo).
Ahma (Lat. Gulo gulo).Lars Epstein / EPA

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi