Hyppää sisältöön

Kaupunkien lapsiperheet innostuivat ostamaan ruokansa verkosta – "Pitäisi varmaan opettaa lapsille, miten käydään kivijalkakaupassa"

Ruoan verkkokauppa kasvaa Suomessa nyt kovaa vauhtia.

Verkkoruokakaupan kasvun myötä keräilijät ovat tuttu näky erityisesti kasvukeskusten isoissa marketeissa. Sami Suomalainen keräsi maanantaina asiakkaiden verkkotilauksia Citymarket Eastonissa, Helsingissä. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Mikä paikka tämä on, kertoo vantaalainen Emmi Kyparissakos lastensa ihmetelleen taannoin ruokakaupassa.

Käynti perinteisessä kivijalkaliikkeessä tuntui uudelta ja eksoottiselta kokemukselta, sillä yleensä ruoka toimitetaan perheen kotiovelle pahvilaatikoissa. Niin tälläkin kertaa.

Pihaan kaartaa pakettiauto, joka on lastattu täyteen ruokaa sisältäviä pahvilaatikoita. Kuljettaja Robert Himanen kärrää viikon ostokset ovelle.

Kyparissakos kertoo, että nelihenkinen perhe päätyi verkkoruokakaupan asiakkaaksi helppouden ja ajansäästön vuoksi.

– Nyt on paljon enemmän aikaa tehdä kaikkea muuta. Eikä tarvitse olla kiukkuisten, nälkäisten lasten kanssa kauppajonossa. On se ollut ihan ääretön helpotus, hän kuvailee.

Ruoan verkkokaupasta ovat Suomessa innostuneet ensimmäisenä kasvukeskuksissa asuvat, ruuhkavuosia elävät lapsiperheet. Syy on yksinkertainen: heillä on usein aika kortilla.

Kaupan tilastojen valossa ruoan verkko-ostaminen on saanut lisää vauhtia muutoinkin.

Keräilijät näkevät asiakkaiden tilaukset mobiililaitteelta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Palvelut laajenevat eri puolilla maata

Verkkoruokakaupan yleistymistä on hidastanut Suomessa se, että kuluttajien tottumukset muuttuvat hitaasti.

Verkkokauppaa tutkinut Aalto-yliopiston työelämäprofessori Lasse Mitronen sanoo, että moni kuluttaja on vierastanut ostosten keräily- ja toimitusmaksuja sekä kuljetusten aikaikkunoita.

Toisaalta verkkokauppapalveluita on tähän mennessä ollut tarjolla suht vähän. Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti.

Ruoan verkkokauppaa tarjoavien myymälöiden määrä on viisinkertaistunut viidessä vuodessa kun lasketaan yhteen markkinajohtajien, eli S-ryhmän ja Keskon liikkeet.

S-ryhmän tuorein luku 29 koskee kuluvaa vuotta tähän mennessä. Loppuvuoden aikana on luvassa uusia julkistuksia. S-ryhmä toimittaa ruokaa myös Alepan kauppakassi -palvelun kautta. Tuotteita ei kerätä myymälöistä vaan keskitystä keräilymyymälästä. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

– Meillä on nyt yli 200 kauppaa ja loppuvuoden aikana tulee muutamia kymmeniä lisää, kertoo kaupan palveluiden johtaja Jani Karotie Keskosta.

Karotien mukaan tällä viikolla palvelu laajenee uusiin kauppoihin Tampereella, Kuusamossa, Akaassa ja Loimaalla.

S-ryhmän puolella palvelu on otettu tänä vuonna käyttöön esimerkiksi neljässä Prismassa. Uusia avauksia kuullaan loppuvuodesta.

– Keskitymme edelleen kaupunkeihin. Näemme että näille palveluille kovin kysyntä on kaupungeissa, sanoo SOK:n vähittäiskaupan digitaalisista palveluista vastaava päällikkö Matti Torniainen.

Kaupan suurketjujen lisäksi ruokaa myyvät verkossa myös esimerkiksi Kauppahalli24, Sannan ruokakassi ja Ekamarket.

Kesko vastaanottaa kuukausittain noin 35 000 ruokatilausta verkon kautta, kertoo johtaja Jani Karotie. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Myynti on vielä pientä, mutta kasvuvauhti kova

Viime vuonna Suomessa myytiin ruokaa ja muuta päivittäistavaraa verkon kautta noin 70 miljoonan euron arvosta.

Potti vastaa vain noin 0,4:ää prosenttia päivittäistavarakaupan 18 miljardin euron myynnistä.

Vertailun vuoksi Ruotsissa verkkoruokakaupan osuus on vajaat kaksi prosenttia, Iso-Britanniassa kahdeksan prosenttia ja Etelä-Koreassa jopa 20 prosenttia myynnistä.

Suomessa verkkokauppa kuitenkin kasvaa nyt nopeammin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Kesko arvioi, että tänä vuonna markkina rikkoo sadan miljoonan euron rajan.

– Keskossa ruoan verkkokauppa on kasvanut alkuvuoden aikana 115 prosenttia. Tavoitteena on tänä vuonna tuplata viime vuoden myynnin taso, sanoo Karotie.

Myös markkinajohtaja S-ryhmässä kasvu on vahvaa: verkkoruokakauppa kasvoi heinäkuussa 40 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Verkkokaupan osuus päivittäistavarakaupan myynnistä voi nousta muutamasta prosentista jopa kymmeneen prosenttiin viidessä vuodessa, arvioi SOK:n vähittäiskaupan digipalveluista vastaava päällikkö Matti Torniainen. Kuva: Pekka Tynell / Yle

"Alkaa lyödä pikkuhiljaa läpi"

Professori Lasse Mitronen pitää kaupan ilmoittamia kasvulukuja kovina, vaikka lähtötaso onkin matala.

– Ruoan verkkokauppa alkaa lyödä pikkuhiljaa Suomessakin läpi, erityisesti kaupunkiseuduilla, Mitronen arvioi.

Mitrosen mukaan Ruotsin esimerkki viittaa siihen, että ruoan verkkokauppa voi kasvaa Suomessa vielä moninkertaiseksi nykyisestä.

Kauppaketjujen intoon laajentaa ruoan verkkokauppaa vaikuttaa luonnollisesti myös kannattavuus.

S-ryhmässä verkkokauppa ei lyö vielä leiville. Tuotteiden keräily kaupassa ja kuljetukset aiheuttavat paljon työtä ja siten myös kustannuksia, kertoo Torniainen.

Kesko puolestaan ilmoittaa saaneensa verkkokaupan kokonaisuutena kannattavaksi tehostamalla kuljetuksia ja verkko-ostosten keräilyä kaupoissa.

Mitrosen mukaan ketjuja houkuttaa verkkoruokakaupassa myös se, että keskiostos on verkossa selvästi suurempi kuin marketissa. Samalla sitoutetaan asiakkaita omaan ketjuun.

Erityisesti lapsiperheet suosivat ruokaostosten kotiinkuljetusta. Robert Himanen toimitti tilauksen Vantaalle maanantaina. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Aikaa säästyy rutkasti

Vantaalainen Kyparissakosin perhe alkoi ostaa ruoat verkosta 1,5 vuotta sitten. Nyt paluu entiseen tuntuu jo kaukaiselta ajatukselta.

– Jos ottaisin lapset mukaan kauppareissulle, se kestäisi varmaankin ajoineen tunnin tai puolitoista. Nyt menee 15 minuuttia, kun laitan ruoat vain jääkaappiin, Emmi Kyparissakos kuvailee.

Hän arvioi myös, että verkko-ostaminen säästää rahaa, sillä laskun näkee etukäteen. Lisäksi heräteostokset ovat vähentyneet.

Kivijalkakaupassa käydään viikon tai kahden välein hakemassa pientä täydennystä.

– Ei ihan hirveästi tule enää käytyä. Pitäisi varmaan opettaa lapsille, miten käydään perinteisesti kaupassa, hän naurahtaa.