Hongkongin johtaja Carrie Lam varoittaa kaupungin ajautuvan "polulle, josta ei ole paluuta" – protestoijat palasivat lentokentälle

Lam puolusti poliisien kovia otteita, joita mielenosoittajat kokoontuivat lentokentälle vastustamaan.

Mielenosoittajia Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä 12. elokuuta. Kuva: Laure Chor / EPA

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kommentoi Hongkongin tilannetta tiistaina sen jälkeen, kun tuhansien mielenosoittajien valtaama lentokenttä saatiin avattua.

Hän varoitti väkivallan puskevan Hongkongin "polulle, josta ei ole paluuta".

– Väkivalta, oli kyse sitten väkivallan käytöstä tai sen hyväksymisestä, työntää Hongkongin polulle, josta ei ole paluuta, se syöksee Hongkongin yhteiskunnan hyvin huolestuttavaan ja vaaralliseen tilanteeseen, Lam totesi tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuus oli BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) levoton, sillä toimittajat huusivat ja keskeyttivät Lamin puhetta, kun hän kierteli vastauksissaan.

Lam oli tilaisuuden aikana useita kertoja puhkeamassa itkuun. Hän kehotti protestoijia rauhoittumaan.

– Miettikää hetki, katsokaa kaupunkiamme, kotiamme, haluatteko todella nähdä sen ajettuna sen kuiluun?

Lam puolusti poliisien kovia otteita, sillä he työskentelevät "äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa". Hänen mukaansa poliisit tekevät arviointeja tilanteen mukaan eivätkä toimet ole kenenkään määräämiä.

Lentokenttä avattiin varhain tiistaina

Sadat mielenosoittajat kokoontuivat tiistaina jälleen Hongkongin lentokentälle. Maanantaina kentällä oli tuhansia protestoijia, joten tällä kertaa joukko on aiempaa pienempi. Pieni joukko mielenosoittajia on ollut kentällä yön yli.

Lentokenttä saatiin avattua mielenosoitusten jäljiltä varhain tiistaina paikallista aikaa. Lähtöselvitys saatiin auki, ja useat lennot olivat lähtemässä tai saapumassa. Silti satoja lentoja oli yhä peruttu.

Maailman vilkkaimpiin kuuluva Hongkongin lentokenttä jouduttiin sulkemaan maanantaina, kun tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat kentälle vastustamaan väkivaltaa, jota poliisit olivat aiemmin käyttäneet mielenosoitusten hajottamisessa.

Myös Finnairin maanantai-iltapäivän lento Helsinki-Vantaalta Hongkongiin peruttiin paluulentoineen. Sen sijaan maanantaina keskiyön kynnyksellä lähteväksi aiottu yölento siirtyy tiistaiaamuun. Finnairin verkkosivujen mukaan lennon AY099 on määrä lähteä kello 7.45.

"Silmä silmästä"

Viranomaistietojen mukaan lentokentällä oli enimmillään maanantaina yli 5 000 mielenosoittajaa. Protestien vuoksi lentokenttä oli päivällä tukossa ja alueen parkkipaikat täpötäysiä. Kentän seinille oli tehty graffiteja, joissa luki muun muassa "silmä silmästä". Iskulause syntyi, kun erään mielenosoittajan kerrotaan menettäneen näkönsä toisesta silmästään sunnuntain väkivaltaisiksi yltyneissä yhteenotoissa.

Hongkongin protestit ovat jatkuneet yli kaksi kuukautta. Ne alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Mielenosoitusten myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Hongkongin protestit ovat viime päivinä levinneet kaupungin kansainväliselle lentokentälle. Kuva: Jerome Favre / EPA

Kiina heitti terrorismikortin pöytään

Manner-Kiina on käyttänyt mielenosoituksista kovaa kieltä ja sanonut, että Hongkongin mielenosoittajien toiminnassa näkyy jo ensimmäisiä merkkejä "terrorismista". Hongkongin ja Macaon asioiden viraston tiedottajan mukaan mielenosoittajat ovat käyttäneet erittäin vaarallista väkivaltaa hyökätessään poliiseja vastaan Hongkongissa.

Poliisi on tuonut kaduille vesitykkejä osana pyrkimyksiään hajottaa mielenosoitukset. Jo aiemmin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Valvontakameroilla varustetut vesitykkiajoneuvot on tuotu kaduille sen jälkeen, kun poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen useissa eri paikoissa Hongkongissa viikonloppuna.

Viranomaisten mukaan 45 ihmistä loukkaantui yhteenotoissa, ja heistä kahden tila on vakava.

Poliisi on myös pidättänyt mielenosoittajia. Aktivistien mukaan siviiliasuiset, protestiliikkeen tunnusväriin mustaan pukeutuneet poliisit ovat liittyneet joukkoon ottaakseen mielenosoittajia kiinni.

BBC kertoi, että Hongkongin viranomaiset ovat myöntäneet valeasuisten poliisien käytön.

Pelätyt joukot Hongkongin rajalle

Maanantaina Kiinan valtionmediassa julkaistiin videoita panssaroiduista miehistönkuljetusvaunuista, joilla mediatietojen mukaan ollaan siirtämässä Manner-Kiinan puolisotilaallisia poliisivoimia Shenzhenin kaupunkiin Hongkongin rajalle.

Kiinalainen valtio-omisteinen Global Times -sanomalehti väitti, että puolisotilaalliset poliisivoimat kokoontuvat "suuren mittakaavan harjoituksia varten".

Manner-Kiinan hallinnon on jo pitkään pelätty lähettävän omat joukkonsa tukahduttamaan yli kaksi kuukautta jatkuneen protestiliikkeen. Kiinan asevoimat kommentoi heinäkuun lopulla, että armeija voi tulla Hongkongiin, jos aluehallinto sitä heiltä pyytää.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 13.8.2019 klo 9.15.