Ensimmäinen ihmisillä testattu klamydiarokote läpäisi turvallisuustestit – tutkijat toiveikkaita pitkäaikaisesta suojasta

Tutkimus on vielä alkutekijöissään.

rokotteet
Sukupuolitautitesti.
Lupaavasta alusta huolimatta rokote ei vielä todistetusti estä klamydiatartuntaa. AOP

Ensimmäinen ihmisillä testattu klamydiarokote on läpäissyt turvallisuutestit, kertovat muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja NBC (siirryt toiseen palveluun).

Tanskalais-brittiläinen tutkijaryhmä raportoi edistymisestään läketieteen aikakauslehti Lancetissa (siirryt toiseen palveluun). Tutkimustyö on yhä kesken, mutta rokotteesta saattaa löytyä suoja maailman yleisintä sukupuolitautia vastaan. Tiedemiehet ovat edistyksestään innoissaan.

– Luonnollisesti tämä tutkimus on vielä alkutekijöissään, mutta olemme hyvin iloisia. Löysimme vahvoja näyttöjä, kööpenhaminalaisen Statens Serum Institutin johtaja Frank Follmann sanoi NBC:lle.

Follmannin työryhmä testasi rokotetta yhteensä 35 terveen naisen kanssa, joista osa sai lumelääkettä. Tulokset olivat lupaavia.

– Toivomme, että tämä oli ensimmäinen monista kokeista, jotta pääsemme testaamaan sitä myös oikeassa elämässä, Follmann sanoi.

Tartuntatautien asiantuntija, Pohjois-Carolinan yliopiston pediatrisen tartuntatautien osaston johtaja Toni Darville kommentoi NBC:lle, että rokote on varsin lupaava, sillä se kohdentuu solun sisälle, missä klamydiabakteeri piileksii.

Lupaavasta alusta huolimatta rokote ei vielä todistetusti estä klamydiatartuntaa. Paras tapa suojautua klamydialta on kondomi.

Tällä hetkellä klamydiaa hoidetaan antibiooteilla, mutta tartunnan voi saada aina uudestaan. Rokotteesta voisi saada pitkäaikaisen suojan.

THL (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Suomessa todettiin viime vuonna lähes 15 000 klamydiatartuntaa. Tapauksista naisia oli 58 prosenttia ja eniten klamydiaa esiintyi 20–24-vuotiaiden keskuudessa.