1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Kainuun levätilanne on ollut rauhallinen, mutta massaesiintymiä voi tulla vielä

Biologi Reima Leinosen mukaan loppukesän ja syksyn levätilannetta ei voi kukaan ennustaa.

Kainuu
Levän peittämä lampi.
Sinilevien massaesiintymisiltä on Kainuussa vältytty tänä kesänä. (Arkistokuva)Petteri Sopanen / Yle

Kainuussa on ollut alkukesän aikana pitkälti saman verran leväesiintymiä kuin aikaisempina vuosina. Heinäkuun alun hellejakso herätteli leväkukintoja useissa Kainuun järvissä, mutta valtavilta esiintymiltä on säästytty.

Välillä nähdyt kylmemmät jaksot ovat hillinneet leväkukintoja. Tähän mennessä on tehty neljätoista levähaittahavaintoa, muun muassa Nuasjärvessä, Sotkamojärvessä ja Kajaanin Kaupunginlammessa.

– Helteillä nähtiin, että levät poksahtelivat pitkin Kainuuta. Tähän saattoi johtaa myös alkukesän runsaat siitepölylautat, joista on voinut tulla ravinteita järviin, biologi Reima Leinonen pohtii.

Leinosen mukaan loppukesän levätilannetta ei voi kukaan ennustaa. Mutta on mahdollista, että levien määrä Kainuun vesistöissä lisääntyy elokuun lopulle luvattujen helteiden aikaan, varsinkin jos niitä edeltää rajut sateet.

– Sateiden aikana maastosta voi lorahtaa fosforia vesiin, mikä sitten voi lisätä kukintoja. Levien esiintymiseenhän vaikuttavat hyvin monet asiat: maatalous, metsätalous, ojitukset ja jopa mökkiläisten shampoojämät vesistössä. Tätä kutsutaan hajakuormitukseksi, Leinonen sanoo.

Myös pitkälle syksyyn jatkuvat lämpimät kesäkelit voivat vielä aiheuttaa sinilevien massaesiintymiä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi