Tutkimus: Vanhemman ja lapsen välinen katkeamaton vuorovaikutus parantaa lapsen tunteiden säätelyä

Turun ja Kalifornian yliopistojen yhteistutkimus osoitti, että vuorovaikutuksen ennustettavuus parantaa lapsen kykyä ohjata omia tunteitaan.

vanhemmuus
Äiti ja vauva.
Kiireinen elämä saattaa haitata vanhemman ja pienen lapsen välistä vuorovaikutusta, kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Vanhemman katkeamaton vuorovaikutus ja sen ennustettavuus parantavat lapsen kykyä ohjata omia tunteitaan, ilmenee Turun yliopiston ja Kalifornian Irvinen yliopiston yhteistutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Vuorovaikutuksen laadun merkitys korostuu lapsen ensimmäisten ikävuosien aikana, jolloin lapsen aivot ovat vielä erityisen herkät ympäristön vaikutuksille.

Tutkimus tukee ajatusta, jonka mukaan pienelle lapselle pitää tarjota rauhallista yhdessäoloa riittävän usein.

– Pienten lasten vanhemmille pitää järjestää kaikki mahdollinen tuki, jotta voidaan vähentää kuormittavia stressitekijöitä. Vanhemman oma säätelykyky ja mahdollisuus asettua vauvaperhearkeen on sidoksissa sen hetkiseen elämäntilanteeseen, sanoo apulaisprofessori Riikka Korja Turun yliopiston tiedotteessa.

Jatkuva nettiyhteyden päässä oleminen sekä kiireinen ja stressaava elämä saattavat haitata vanhemman ja pienen lapsen välistä vuorovaikutusta.

Sama tulos löydettiin sekä turkulaisesta että kalifornialaisesta aineistosta, riippumatta sosioekonomisista ja kulttuurisista eroista.