Kaksi poliisia puuttui vapaa-ajalla rikoksiin ja joutui perättömien huhujen kohteeksi: "Väitteitä kerrotaan kaupungilla varmoina tietoina"

Virroilla poliisi joutui epäillyn kunnianloukkauksen kohteeksi.

poliisi
Poliisin virkamerkki.
Kuvituskuva. Jaakko Stenroos / AOP

Virroilla kaksi eri poliisia puuttui vapaa-ajallaan rikolliseen toimintaan, mistä käynnistyi perättömiä puheita.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen Virtain poliisiasema oikoo tiistaina tiedotteella tapahtumien kulkua. Tapahtumat ovat sattuneet parin viime viikon aikana ja niissä on rikoskomisario Kari Aaltion mukaan yhteisiä piirteitä.

Epäillyt ovat ilmoittaneet poliisimiehelle heti tapahtumapaikoilla, ettei tällä ole toimivaltuutta puuttua tilanteeseen. Lisäksi molemmissa tapauksissa on väitetty poliisimiehen olleen alkoholin vaikutuksen alaisena.

Aaltio kertoo Ylelle, että toisessa tapauksessa poliisi esti rattijuopon liikkeelle lähdön ja toisessa tapauksessa puuttui vakavaan piittaamattomuuteen liikenteessä.

Poliisi puhalsi nollat

Ensimmäisessä tapauksessa poliisi oli puhalletettu paikan päällä ja tuolloin puhalluskoe osoitti nolla promillea. Toinen tapaus sattui heti työvuoron päättymisen jälkeen yöllä kolmelta. Ensitietojen perusteella siinäkään ei ole Aaltion mukaan syytä epäillä poliisimiehen olleen alkoholin vaikutuksen alaisena.

Asiasta on ilmoitettu Valtakunnansyyttäjänvirastoon, joka suorittaa asiassa esitutkintalain mukaisen selvityksen. Aaltion mukaan lain mukaan pitää toimia näin.

– Poliisimiehellä on velvollisuus myös vapaa-ajallaan ryhtyä kiireellisiin toimiin, jos se on välttämätöntä vakavan rikoksen estämiseksi, tällaista rikosta koskevan tutkinnan aloittamiseksi tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi. Toimintavelvollisuus määritellään laissa poliisin hallinnosta, Aaltio sanoo.

Poliisi on kirjannut toisesta tapauksesta rikosilmoituksen nimikkeellä kunnianloukkaus.

– Asia olisi ihan ok, jos poliisille esitetään nämä väitteet henkilökohtaisesti tai kuulustelussa, niin kuin jälkimmäisessä on tehty, mutta asia saa erilaisen luonteen, kun näitä väitteitä kerrotaan kaupungilla varmoina tietoina, Aaltio harmittelee.

Aaltion mukaan on ikävää, että poliisin maine pilataan ja ihmiset uskovat perättömiä asioita. Pienellä paikkakunnalla vaikutukset ovat suuret.

– On tyypillistä, että poliisin asiakkaat eivät ole tyytyväisiä poliisin toimintaan. Ikävä puoli on, että levitetään ikäviä asioita ja pidetään niitä totena.