Korkein oikeus piti hovioikeuden tuomion voimassa – Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehty etsintä oli laillinen

Kysymys sinetöidyn aineiston tutkimisesta ja hyödyntämisestä on edelleen vireillä korkeimassa oikeudessa. 

lähdesuoja
Hensingin Sanomien artikkeli.
Asian taustalla on Helsingin Sanomissa 16.12.2017 julkaistu artikkeli puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Henrietta Hassinen / Yle

Korkein oikeus (KKO) ei muuttanut Helsingin hovioikeuden päätöstä Helsingin Sanomien toimittajan kotona tehtyä kotietsintää ja takavarikkoa koskevassa asiassa.

Toimittaja vaati, että takavarikot katsotaan rauenneiksi ja kumotaan. KKO katsoi hovioikeuden tavoin, että toimittajan kotona tehty erityinen kotietsintä ei vaatinut, että tuomioistuimen olisi pitänyt ratkaista asia kolmessa päivässä. Toimittajan vaatimus hylättiin.

Asian taustalla on Helsingin Sanomissa 16.12.2017 julkaistu artikkeli puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Puolustusvoimat oli tehnyt artikkelista keskusrikospoliisille tutkintapyynnön, koska se katsoi artikkelin paljastaneen Suomen turvallisuuden takia salassa pidettäviä tietoja.

Artikkelin kirjoittaneen toimittajan asuntoon tehtiin erityinen kotietsintä, jonka yhteydessä takavarikoitiin muun muassa tietokone ja muita tallennusalustoja. Toimittajan ilmoituksen mukaan laitteet sisälsivät lähdesuojan alaisia tietoja. Aineisto, jota etsintävaltuutettu ei voinut kotietsinnässä seuloa, eristettiin sinetillä varustettuihin näytepusseihin.

Osa aineistosta sinetöitiin myöhemmin, kun erityistä kotietsintää varten määrätty etsintävaltuutettu oli tutustunut aineistoon. Valtuutettu vastusti kyseisen aineiston takavarikointia, koska se sisälsi mahdollisesti lähdesuojan alaista tietoa. Kysymys sinetöidyn aineiston tutkimisesta ja hyödyntämisestä on edelleen vireillä korkeimmassa oikeudessa.

Oikeuden päätös tarkoittaa, että poliisi on saanut hyödyntää esitutkinnassa sitä materiaalia, jonka se on takavarikoinut kotietsinnässä. Lisäksi poliisin ei tarvitse vielä palauttaa takavarikoitua omaisuutta.

Oikeudella on kuitenkin vielä ratkaisematta, saako kotietsinnässä takavarikoidusta muistitikusta löytyvää yksittäistä tiedostoa hyödyntää esitutkinnasta. Tästä järjestetään viikon kuluttua suullinen käsittely ja varsinainen ratkaisu tulee myöhemmin.

Kotietsintään liittyvä oikeudenkäynti on osa laajempaa Puolustusvoimien tietovuodosta alkanutta rikosepäilyä. Keskusrikospoliisi tutkii kokonaisuutta kahtena haarana, joissa epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Lue aiheesta lisää:

Viestintäasiantuntija tietovuodosta Puolustusvoimissa: En usko vahinkoon, tiedot vuodettu tahallaan ja tarkoituksella

Salaisia asiakirjoja, savuava kovalevy ja arvostetun upseerin ylle langennut epäilyksen varjo – tämän tiedämme nyt Puolustusvoimien tietovuotojutusta

Korkein oikeus tutkii Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuuden – etsinnän syynä lehden julkaisema juttu