Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn tapaus ratkeaa – Oikeusoppineet povaavat pahoinpitelytuomiota

Mahdollinen tuomio pahoinpitelystä jäänee lievemmäksi kuin mitä syyttäjä on räppärille vaatinut, ruotsalaiset oikeusoppineet arvioivat.

pahoinpitely
Asap Rocky
Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky kiistää syyllistyneensä pahoinpitelyyn Tukholmassa.Angela Weiss / AFP

TukholmaKesäkuun lopulla katutappelusta alkanut vyyhti on tulossa päätökseen, kun Tukholman käräjäoikeus antaa tuomion yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn pahoinpitelytapaukseen keskiviikkona iltapäivällä.

Suurta kansainvälistä huomiota herättäneenoikeudenkäynnin kuulemiset käytiin heinä-elokuun vaihteessa Tukholmassa.

Ruotsalaisessa lehdistössä on ennakoitu viime päivinä oikeuden päätöstä. Useat rikosoikeuden asiantuntijat arvioivat, että Asap Rocky, oikealta nimeltään Rakim Mayers, saa tuomion pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan räppäri ja kaksi hänen seurueeseensa kuulunutta kaatoivat uhrin kadulla maahan ja potkivat ja vahingoittivat tätä niin, että mies sai muun muassa mustelmia ja verinaarmuja.

Räppäri kiistää syyllistyneensä pahoinpitelyyn ja sanoo kyseessä olleen itsepuolustuksen.

Yleisimpänä ennakkoarviona pidetään sitä, että Asap Rocky tuomitaan todennäköisesti lyhyeen, mahdollisesti kuukauden vankeuteen. Vaihtoehtoisia rangaistuksia ovat ehdollinen vankeus, sakot tai yhdyskuntapalvelu.

– En usko, että puolustuksen perustelu hätävarjelusta menee läpi, vaan että tuomio tulee normaaliasteisesta pahoinpitelystä. Rangaistuksena on mahdollisesti kuukauden vankeus, arvioi ylisyyttäjänä toiminut Sven-Erik Alhem Svenska Dagbladet -lehdelle. Hän toimii Ruotsin Rikosuhripäivystyksen puheenjohtajana.

Syyttäjän vaatimus menee tuskin läpi

Syyttäjä on vaatinut räppärille kuuden kuukauden vankeustuomiota, mutta oikeuden ei uskota päätyvän niin pitkään rangaistukseen. Julkisuudessa on arvioitu, että jos näyttöä Asap Rockyä vastaan olisi riittävästi, häntä ei todennäköisesti olisi edes päästetty vapaaksi odottamaan tuomiota.

Asap Rocky lähdössä pois oikeudenkäynnistä 2. elokuuta.
Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky (oik.) poistui oikeustalolta Tukholmassa 2. elokuuta.Fredrik Persson / EPA

Oikeusoppineet pitävät kuitenkin mahdottomana, että räppäri vapautettaisiin täysin syytteistä. Asiantuntijoiden mukaan Asap Rockyn toimia pahoinpitelytilanteessa tuskin voidaan tulkita hätävarjeluksi.

Ratkaiseva merkitys tuomiossa on sillä, löikö Asap Rocky uhria rikotulla lasipullolla. Siitä ei saatu oikeuskäsittelyssä selvää näyttöä. Oikeuden päätöksestä iltapäivällä selviää, miten oikeus on tapahtumien kulkuun liittyneitä väitteitä arvioinut.

Joutuuko räppäri palaamaan Ruotsiin?

Tukholman oikeustalosta on tulossa jälleen keskiviikkona kansainvälisen uutisoinnin hermokeskus. Tuomion julkistamisen jälkeen oikeustalolla järjestetään lehdistötilaisuus, jossa tuomari Per Lennerbrant avaa toimittajille tuomion taustoja ja vastaa kysymyksiin.

Yle välittää lehdistötilaisuuden suorana verkossa ja Areenassa.

Osapuolet eivät ole oikeustalolla paikalla. Asap Rockyn asianajaja Slobodan Jovovic aikoo antaa kommenttinsa päätökseen Uppsalan käräjäoikeudessa, jossa hän on muissa työtehtävissä.

Suuri kysymys on, onko tuomio sellainen, että se pakottaa Asap Rockyn palaamaan Ruotsiin.

Ennakkoarvioissa todennäköisimpänä pidetään, että räppäri ei joudu palaamaan Ruotsiin tuomion suorittamista varten. Hänen pitkä tutkintavankeusaikansa lasketaan hyväksi mahdollisen lopullisen vankeusajan kannalta.

Jos taas rangaistuksena on yhdyskuntapalvelus, tilanne voi olla toinen.

Korvauskysymys myös auki

Uhri on vaatinut vahingonkorvauksina 13 000 euroa. Näin suureen korvaussummaan ruotsalaiset rikosoikeuden asiantuntijat eivät kuitenkaan usko. Jos korvauksia määrätään, ne ovat huomattavasti pienemmät.

Entä sitten Asap Rockyn korvaukset, jos hänet vapautetaan?

Räppäri on sanonut, ettei hän ole kiinnostunut rahasta. Jos mieli kuitenkin on muuttunut, korvaussumma voi nousta huomattavaksi.

Asap Rocky voi silloin olla oikeutettu korvauksiin menetetyistä tuloista. Vangitsemiskäsittelyssä hänen aiempi asianajajansa ilmoitti artistin jäävän paitsi jopa noin 1,6 miljoonan euron tuloista. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Yle seurasi: Syyttäjä vaatii Asap Rockylle kuuden kuukauden vankilatuomiota pahoinpitelystä – kohuräppäri ja seurue päästetään vapaaksi odottamaan tuomiota

Kohuräppäri Asap Rocky myi kodittomana teininä huumeita, sai miljoonien levytysdiilin ja on usein liitetty väkivaltaisuuksiin