EU-rahoituksesta kiistakapula maakuntien välille – Kainuun maakuntajohtaja haluaa rahoituksen tulevaisuudessakin haja-asutusalueille

Kainuu saa EU:n rakennetukia noin 15 miljoonaa euroa vuodessa.

rahoitus
setelinippuja
Kainuun maakuntajohtaja ei halua luopua tutuista EU-rahoista. Stefan Klein / AOP

Itä- ja Pohjois-Suomi saavat kaksi kolmasosaa EU-rakennetuista, vaikka siellä asuu vain neljännes maan väestöstä. Uudenmaan maakuntajohtajan Ossi Savolaisen mukaan tämä on epäreilua ja rahoitusta pitäisi saada enemmän myös eteläiseen Suomeen.

– Itä- ja Pohjois-Suomen alueet ovat saaneet Suomen EU jäsenyyden aikana miljardien eurojen alueellisen tulonsiirron, Savolainen sanoo.

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen on kollegansa kanssa täysin eri mieltä ja tahtoo rahoituksen pysyvän nykyisellä tolallaan.

– Tietenkin väkimäärään suhteutettuna Kainuu saa hieman enemmän, eli tällä ohjelmakaudella noin 15 miljoonaa vuodessa. Mittaluokka ei siis ole kovin suuri. On sanottava, että nämä suhteellisen pienetkin rahat ovat meille hyvin tärkeitä, Malinen sanoo.

Savolainen perustelee uutta rahoitustoivettaan sillä, että rahoituksella saataisiin hänen mukaansa paremmin tuottoa etelässä ja siellä on myös Pohjois-Suomen kanssa paljon samoja ongelmia, kuten työttömyyttä ja nuorten syrjäytymistä.

Malinen huomauttaa, että suurin osa kyseisistä tuista myönnetään Suomeen nimenomaan haja-asutusalueiden ongelmia varten.

– Tähän saakka maakunnat ovat olleet yhtä mieltä siitä, että jos tuet on saatu Suomeen tietyllä ansaintalogiikalla, ne jaetaan maakuntien kesken samoilla kriteereillä, Malinen sanoo.

Malisen mukaan Kainuussa on myös selvästi nähtävissä, että rahoituksesta on ollut hyötyä Kainuun kehitykselle, muun muassa juuri työttömyyden näkökulmasta.

– Tukien tavoite on kehityserojen tasoittaminen. Jos Suomessa ei olisi alueellisia kehityseroja, tuelle ei olisi edes tarvetta, Malinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)