100-vuotissynttäreillä luvattu entisöinti on valmistumassa: "Mylly on osa isän rakasta lapsuudenmaisemaa"

Rauman Lapissa kunnostetaan noin 150 vuotta vanhaa tuulimyllyä. Museovirasto toivoo lisää hankkeita, jotka vaativat erityistä restauroinnin ammattitaitoa.

restaurointi
Rakennusmiehet korjaamassa vanhaa tuulimyllyä
Rekon tuulimyllyä kunnostetaan Rauman Lapissa.Tapio Termonen / Yle

Rekon myllyssä jauhettiin jauhoja viimeksi vuonna 1936. Silloin myllyn siivet lensivät maahan kovan myrskyn seurauksena kesken jauhatuksen.

Raumalla, Lapin Kuolimaan kylässä, sijaitseva mylly jäi käyttämättömäksi ja oli vuosikaudet täysin säiden armoilla. 1980-luvulla myllyä kunnostettiin sen verran, ettei se päässyt lahoamaan.

Nyt myllyä kunnostetaan toimintakuntoon. Hankkeen takana on naantalilainen Lassi Uusi-Pietilä, jonka lapsuuskodin pihapiirissä mylly sijaitsee. Vaimonsa innoittamana hän lupasi isänsä 100-vuotisjuhlissa, että mylly laitetaan kuntoon.

– Isä oli asiasta kovin liikuttunut ja erittäin mielissään. Mylly on osa isän rakasta lapsuudenmaisemaa, Uusi-Pietilä sanoo.

Uusi-Pietilä perusti hanketta varten tuulimyllyn suojeluyhdistyksen. Rekon Tuulimyllyn Suojeluyhdistys on saanut lahjoitusvaroja noin 13 000 euroa. Myös Museovirasto tukee myllyn kunnostusta noin 8000 eurolla.

Museovirasto toivoo laadukkaita hankkeita

Museovirasto saa vuodessa noin 400 rahoitushakemusta erilaisten rakennusten kunnostukseen. Tukea myönnetään noin puolelle hakijoista, yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa. Museovirasto tukee mieluiten kohteita, joissa tarvitaan ihan erityisen vaativaa entisöinnin erityisosaamista.

Rekon tuulimylly Rauman Lapissa
Rekon tuulimylly saa entisöinnissä muun muassa uudet siivet.Tapio Termonen / Yle

Tukea vanhojen rakennusten korjaamiseen voi hakea myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kautta. Ne myöntävät ympäristöministeriöltä saatavaa tukea noin 850 000 euroa vuodessa. Ely-keskukset saavat koko maassa noin 600 hakemusta vuodessa. Näistäkin hakemuksista vajaa puolet saa avustusta.

Satakunnan Museon rakennuskonservaattori Kalle Virtanen toivoo, että hakemuksia tulisi enemmänkin. Vaikka kaikki käytettävissä oleva raha käytetään avustuksiin jo nyt, antaisi hakemusten suurempi määrä mahdollisuuden tehdä vielä laajempaa valintaa.

– Meillä on ainutlaatuisiakin kohteita, jotka ovat jääneet heitteille. Niille soisi mielellään samanlaista kunnostusta kuin esimerkiksi Rekon tuulimyllylle Rauman Lapissa, Virtanen sanoo.

Toivottavasti isä saa nähdä myllyn käynnistyvän

Suunnitelmien mukaan Rekon mylly valmistuu tämän syksyn aikana. Lassi Uusi-Pietilän mukaan myllyä ei ole tarkoitus ottaa väkituiseen käyttöön, mutta koejauhot sillä jauhetaan. Hän sanoo olevansa erittäin kiitollinen yhdistystä tukeneille tahoille ja erittäin ylpeä myllyä kunnostavista rakentajista.

Mies tuulimyllyn vieressä
Lassi Uusi-Pietilä toivoo, että hänen isänsä näkisin vielä myllyn toimivan.Tapio Termonen / Yle

Uusi-Pietilä toivoo, että myllyn käynnistystä pääsisi seuraamaan myös hänen pian 101-vuotta täyttävä isänsä. Jos vain isän terveys sallii, aikoo Uusi-Pietilä järjestää isän paikan päälle.

– Se on ihan varma asia, Uusi-Pietilä sanoo liikuttuneena.

Suunnitelmien mukaan Rekon myllyn ympäristössä saatetaan tulevaisuudessa järjestää muun muassa hartaushetkiä.