1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tullikoirat

Lentomatkustajan eväät saattavat tuoda sikaruton Suomeen – ruokakoira Rico koulutetaan haistamaan vaaralliset tuliaiset Helsinki-Vantaalla

Tulli kouluttaa uuden ruokakoiran, jotta afrikkalaisen sikaruton torjuntaa saataisiin tehostettua.

Ruokakoira Rico koulutetaan haistamaan vaaralliset tuliaiset Helsinki-Vantaalla
Ruokakoira Rico koulutetaan haistamaan vaaralliset tuliaiset Helsinki-Vantaalla

Muutaman kuukauden ikäinen labradorinnoutaja Rico oli tänä aamuna suuren mediahuomion keskipisteenä.

Rico on Tullin uusin vahvistus. Siitä on tarkoitus kouluttaa tullikoira, tarkemmin ruokakoira, Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Ricon tehtävänä on tulevaisuudessa etsiä lentomatkustajien mukanaan tuomat eläinperäiset elintarvikkeet. Näin tehostetaan vaarallisen afrikkalaisen sikaruton torjuntaa.

Tullin mukaan afrikkalaisen sikaruton leviäminen on jopa kymmenien miljoonien eurojen taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle.

Tullin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että uusi tullikoira päätettiin sijoittaa lentoasemalle, koska afrikkalainen sikarutto on levinnyt viime vuosina Aasiaan ja matkustajamäärät Aasiasta Suomeen ovat suuria.

– Uuden ruokakoiran myötä Tullin elintarvikkeiden haltuunottojen odotetaan moninkertaistuvan lentoasemalla, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg sanoo Tullin tiedotteessa.

Lisäksi Rico työskentelee välillä pääkaupunkiseudun satamissa etsimässä matkustajien matkatavaroista villisian lihaa. Rico on jo aloittanut tullikoiran peruskoulutuksen ja työssään se aloittaa ensi kesänä.

Tullikoira Ricon ohjaajana toimii tullitarkastaja Kimmo Linden. Kuva: Matti Myller / Yle

Afrikkalaisesta sikarutosta valtavia tappioita sikataloudelle

Afrikkalainen sikarutto on afrikkalainen sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Tauti on sioille tappava eikä sitä vastaan ole olemassa hoitoa tai rokotetta. Virus ei tartu ihmiseen.

Virusta ei ole todettu Suomessa, mutta se voi levitä elintarvikkeiden, kuten eväiden välityksellä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä pitää tilannetta maailmalla huolestuttavana afrikkalaisen sikaruton levitessä ja aiheuttaessa valtavia tappioita sikataloudelle.

– Jokaisella meistä on vastuu, ettemme tuo mukanamme tuliaisina lihaa, jotta emme vahingossakaan levittäisi eläintauteja tuliaisruoan mukana, Leppä toteaa Tullin tiedotteessa.

Suomen ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä vuosi sitten.

Suomen ensimmäinen ruokakoira, Aino, aloitti työnsä viime kesänä. Ainon löytämien laittomien ruokatuliaisten saldo saavutti 1 000 kilon rajan Toukokuussa 2019. Kuva: Matti Myller / Yle

Lue myös:

Börje selvisi kuudesta puukoniskusta ja palasi takaisin töihin – kerromme sen ja neljän muun urakoiran tarinan laajassa kuvareportaasissamme

Ainon kuono suojelee Suomea sikarutolta - ruokakoira on tullille tärkeä apu vaarallisen virustaudin torjunnassa

Poliisikoirat paljastavat rahakätköjä miljoonan vuosivauhtia – katso miten tehokuonoista pienin hoitaa hommansa

Räjähdekoira Heila on nuuskinut runsaasti ruutia lentorahdista – ilotulitteiden luvaton maahantuonti lisääntyy

Nuuskakoira Onni on vilkas tehopakkaus – rekkaan piilotettu harjoituskätkö löytyy alle minuutissa