"Nuoret halusivat opiskella japania ja niin se kurssi pääsi alkamaan" – Kajaanin Kaukametsän opistossa voi opiskella 14 kieltä

Kansalaisopistojen liiton mielestä Kaukametsän opistolla on merkittävä rooli paikallisena kieltenopetuksen tarjoajana.

kansalaisopistot
Japanin kielen sanakirja.
Kaukametsässä voi opiskella muun muassa japania. Arkistokuva. Kimmo Hiltunen / Yle

Kajaanin Kaukametsän opiston kielitarjonta kattaa tulevana lukukautena 14 kieltä. Joukossa on perinteisiä kieliä englannista saksaan, mutta opiskelijoiden toiveita on pyritty täyttämään esimerkiksi karjalan, viron, persian ja japanin kielten kohdalla.

– Nuoret halusivat opiskella japania ja niin se kurssi pääsi alkamaan. Meillä on ollut aina ilo saada ammattilaisia opettajiksi, sanoo Kansalaisopiston rehtori Aune Kariluoto.

– Norjaan puolestaan etsitään paljon työtekijöitä esimerkiksi Kainuusta ja kieltä opettamalla vastaamme toiveeseen, Kariluoto jatkaa.

Viime vuonna Kaukametsän opiskelijat toivoivat saamea ja koreaa.

– Ilmoittautumismäärä ratkaisee. Ryhmäkoon minimi on kymmenen, mutta rehtori voi talousarvion puitteissa päättää ryhmäkoosta, Kariluoto kertoo.

Kansalaisopistojen liiton mukaan Kaukametsän opiston runsas kielikurssitarjonta ei erotu erityisen poikkeuksellisena muista Suomen kansalaisopistoista. Liitto korostaa, että kansalaisopistoilla kuten Kaukametsän opistolla Kajaanissa on kuitenkin merkittävä rooli paikallisena kieltenopetuksen tarjoajana sekä Suomen kielivarannon ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)