Kansalaisopistojen kurssiesitteet kolahtavat pian postiluukuista – ilmoittautumiset lähestyvät

Osaan kansalaisopistojen opinnoista on voinut ilmoittautua jo kesällä.

kansalaisopistot
Jaakko Rikalainen ompelee.
Niko Mannonen / Yle

Monien kansalaisopistojen kurssi-ilmoittautumiset ovat pian alkamassa.

Esimerkiksi Sulkavan, Juvan ja Rantasalmen alueella Järvi-Saimaan kansalaisopiston kurssi-ilmoittautuminen aukeaa tiistaina kello 12. Savonlinnassa Linnalan opiston ilmoittautuminen aukeaa ensi maanantaina, ja Mikkelin kansalaisopiston ilmoittautuminen ensi tiistaina.

Osaan kansalaisopistojen opinnoista on voinut ilmoittautua jo kesällä.

Mikkelissä kansalaisopiston kurssiesite jaetaan postin välityksellä kaikkiin Mikkelin ja Hirvensalmen kotitalouksiin tämän viikon lopulla. Linnalan opiston esite jaetaan perjantaina Itä-Savo-lehden liitteenä kaikkiin kotitalouksiin Savonlinnan, Kerimäen ja Punkaharjun alueella.

Kansalaisopistotoiminta 120 vuotta

Kansalais- ja työväenopistotoiminta Suomessa täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Opistotoiminta on levinnyt jokaisen suomalaisen kunnan alueelle.

Toiminta-ajatus on edelleen monelta osin sama kuin 1800-luvun lopulla. Toiminnalla halutaan tarjota suomalaisille tässä ajassa tarpeellista osaamista.

Suomen suurimpana oppilaitosmuotona kansalaisopistot tavoittavat vuosittain noin 650 000 opiskelijaa. Kursseilta haetaan niin virkistystä vapaa-aikaan kuin tukea työelämään ja osalle kansalaisopistosta tulee jopa elämänmittainen harrastus.

Keväällä valmistuneen tutkimuksen mukaan opiskelu kansalaisopistossa parantaa elämänlaatua monin tavoin. Itä-Suomen yliopiston tekemässä tutkimuksessa todettiin opiskelun vahvistavan identiteettiä, osaamista ja sosiaalisia verkostoja. Tutkimuksen mukaan kansalaisopistojen aikuisopiskelijat myös käyttävät vähemmän sote-palveluita kuin väestö keskimäärin.

Suomen ensimmäisen kansalaisopiston eli Tampereen työväenopiston toiminta käynnistyi syksyllä 1899.