Hyppää sisältöön

Venäjän ohjusonnettomuus: Naapurikylä tyhjennetään asukkaista

Onnettomuus tapahtui venäläisten testatessa mahdollisesti ydinvoiman käyttöä ohjuksen moottorissa. Onnettomuus aiheutti säteilypiikin.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Venäjän viranomaiset ovat antaneet suosituksen, jonka mukaan Nyonoksan kylän asukkaiden on lähdettävä kodeistaan huomiseen keskiviikkoon mennessä. Nyonoksa sijaitsee lähellä sotilastukikohtaa, jossa viime viikolla tapahtui räjähdys.

Evakuointisuosituksen perusteena ovat työt, joita tukikohdassa on määrä tehdä, kertoo uutistoimisto Interfax.

Onnettomuudesta tihkuneiden tietojen mukaan tukikohdassa räjähti uudentyyppisen risteilyohjuksen ydinkäyttöinen moottori.

Läheisessä Severodvinskin kaupungissa mitattiin viime viikolla 4–16 kertainen määrä säteilyä normaaliin taustasäteilyyn verrattuna, raportoi Venäjän ilmatieteenlaitos. Aikaisemmin ei ole kerrottu tarkkoja arvioita siitä, kuinka paljon säteilyä vapautui torstaina kaupungin lähellä tapahtuneessa onnettomuudessa.

Maanantaina Venäjän ydinkeskuksen tieteellinen apulaisjohtaja Alexander Tshernishev sanoi säteilyn määrän kaksinkertaistuneen vajaan tunnin ajaksi.

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom on kertonut, että turmassa räjähti "isotooppivoimanlähdettä" käyttävä työntömoottori. Venäjän puolustusministeriö mukaan räjähdys tapahtui rakettimoottorin testauksen yhteydessä.

Venäjän puolustusministeriön julkaisema kuva risteilyohjus Burevestnikista. Räjähdyksen epäillään liittyneen ohjuksen ydinmoottorin kehittelyyn. Kuva: Reuters-TV

Turmassa loukkaantuneita henkilöitä hoitaneet lääkärit on viety Moskovaan tutkimuksiin. Uutistoimisto Tassin mukaan he ovat allekirjoittaneet sitoumuksen olla kertomatta ulkopuolisille tietoja ohjusonnettomuudesta.

Säteilyn määrä ei kovin suuri

Säteilyn määrää ei voi tarkkaan sanoa, koska ei tiedetä, mikä on Severodvinskin alueen normaali taustasäteily, kertoo johtaja Pia Vesterbacka Säteilyturvakeskuksesta.

– Valtaosassa Suomea taustasäteily vaihtelee välillä 0,05–0,1 mikrosievertiä tunnissa. Jos se tuossa osassa Venäjää olisi vaikka 0,1 mikrosievertiä, niin 16-kertainen nousu olisi 1,6 mikrosievertiä tunnissa, hän sanoo.

Uutistoimisto Tassin mukaan Severodvinskin siviilipuolustuksen johtaja Valentin Magomedov sanoi viime torstaina, että säteily kohosi kaupungissa puoleksi tunniksi kahteen mikrosievertiin tunnissa.

– Tämä on pieni annosnopeus, eikä aiheuta toimenpiteitä, mutta toki on merkki siitä että jotain radioaktiviisuutta siellä on ympäristöön päässyt, sanoo Vesterbacka.

Suomessa aletaan tehdä suojelutoimia, esimerkiksi sisälläolosuosituksia, jos annosnopeus on yli 10 mikrosievertiä tunnissa.

Arkangelissa ei säteillyt

Johtaja Pia Vesterbackan mukaan kuvatun suuruisella säteilyn nousulla lyhyeksi ajaksi ei ole terveysvaikutuksia.

Kohonneen säteilyn alue ei virallisten venäläistietojen mukaan näytä olevan kovin suuri. Radioasema Eho Moskviyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan Arkangelin kaupungissa, joka on 35 kilometrin päässä Severodvinskista, taustasäteily pysyi normaalina koko onnettomuuspäivän.

Severodvinskissa säteily palautui normaaliksi vajaassa kahdessa tunnissa.

Juttua päivitetty 13.8. klo 13:55. Lisätty Säteilyturvakeskuksen kommentit.

Päivitetty 13.8. klo 15.57. Nyonoksan kylän evakuointi ja lääkäreiden jatkotutkimus Moskovassa.

Lue lisää:

Venäjä sulkee Vienanmerellä alueen laivaliikenteeltä sotilastukikohdassa sattuneen räjähdyksen vuoksi – "Säteilytaso nousi hetkellisesti"

Venäläinen Rosatom-yhtiö: Viisi työntekijää kuoli torstain räjähdyksessä – lähialueen asukkaat hankkineet joditabletteja

Räjähtikö Arkangelissa Venäjän uusi superase – ydinmoottorilla toimiva risteilyohjus, jolla on rajaton kantomatka