1. yle.fi
  2. Uutiset

Suursataman lahjusjuttu kääntyi päälaelleen – epäillyiksi joutuneet syyttävät nyt kunnianloukkauksista ja vääristä ilmiannoista

Syyttäjä päätti viime joulukuussa, että Hamina-Kotkan sataman entinen johtaja ja pari muuta henkilöä eivät saa syytettä lahjusrikoksista.

satamat
Kontteja rivissä HaminaKotkan Mussalon satamassa mereltä käsin nähtynä.
Liikennemäärät ovat kasvaneet alkuvuonna HaminaKotkan satamassa. Kuva Kotkan Mussalon satamasta.Miina Sillanpää / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii Hamina-Kotka -satamayhtiöön liittyvää kokonaisuutta, jossa on useita epäiltyjä. Tapaus liittyy aiemmin esillä olleeseen lahjusrikosepäilyyn, josta syyttäjä päätti olla nostamatta syytteitä viime vuoden jouluna. Satamayhtiö oli epäillyt sataman teknisen johtajan suosineen tiettyjä yrityksiä ja saaneen henkilökohtaista hyötyä.

Poliisi tutkii kolmea rikosta

Tänä keväänä juttu kääntyi päälaelleen, kun sataman entinen tekninen johtaja ja paikallinen yrittäjä tekivät tutkintapyynnöt satamayhtiön johtohenkilöistä.

Poliisin mukaan rikosnimikkeinä ovat tällä hetkellä törkeä kunnianloukkaus, väärä ilmianto sekä kilpailumenettelyrikos.

Epäiltyjen tarkkaa määrää poliisi ei tässä vaiheessa kerro, mutta heitä on useita. Kuulustelut ovat meneillään ja jutun esitutkinnan pitäisi valmistua lokakuussa.

Näyttöä lahjonnasta ei löytynyt

Satamayhtiö epäili vuonna 2017, että sataman tekninen johtaja oli jakanut pienurakoita tietyille yrityksille ilman kilpailutusta ja saanut näiltä yhtiöiltä henkilökohtaista hyötyä. Johtajan kesämökille esimerkiksi rakennettiin aallonmurtaja, josta ei tuolloin oltu maksettu mitään.

Satamayhtiö päätti oman sisäisen tarkastuksensa perusteella purkaa johtajan työsuhteen ja teki myös poliisille tutkintapyynnön.

Syyttäjä piti kuitenkin epäuskottavana sitä, että suhteellisen edullisella ja lopulta huonolaatuisella aallonmurtajalla olisi voitu vaikuttaa urakoiden antamiseen sen rakentaneille yhtiöille.

Epäiltynä oli myös kaksi muuta henkilöä. He edustivat yhtiöitä, joita epäiltiin lahjomisesta. Myös heidän osaltaan päätettiin, ettei syytettä nosteta.

Entinen tekninen johtaja korosti syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen Ylelle, että hän oli aina noudattanut lakia ja ohjeistuksia. Tuolloin hän pohti mahdollista vahingonkorvausvaatimusta satamayhtiöltä.

Lue seuraavaksi