Nihkeät ajat jatkuvat maaseudun kiinteistömarkkinoilla: "Myytävää tulee markkinoille enemmän kuin kauppoja syntyy"

Syrjäseutujen omakotitalokauppaa tehdään tasaisen hissukseen. Kasvava tarjonta painaa hintoja ja pidentää myyntiaikoja.

kiinteistökauppa
Markus Virtanen ja kiinteistövälittäjä Aleksi Laine keskustelevat keittiössä.
Taloa myyvä Markus Virtanen ja kiinteistövälittäjä Aleksi Laine ovat varautuneet pitkään myyntiaikaan.Jari Pelkonen / Yle

Markus Virtanen on myynyt Euran Mannilan kylässä sijaitsevaa vanhempiensa kotitaloa nyt vuoden verran. 1980-luvulla rakennettu lähes 170 neliön talo kaipaa uusia asukkaita, sillä suvulla ei ole sille tällä hetkellä käyttöä.

Vuoden aikana näyttöjä talosta on järjestetty noin kymmenelle kiinnostuneelle. Yhtään tarjousta kiinteistöstä ei ole vielä jätetty. Virtaselle pitkä myyntiaika ei tullut yllätyksenä.

– Kyllähän se on selvä, että kun maaseudun vähän isommasta uniikista kohteesta on kysymys, ei sille välttämättä heti löydykään ostajaa.

Omakotitalo Euran Mannilan kylässä
Mannilan kylässä sijaitseva myytävä omakotitalo on peräisin 1980-luvulta.Jari Pelkonen / Yle

Ostajan löytymistä ei Markus Virtasen mielestä vauhditeta ainoastaan hintaa pudottamalla. Hintapyynnön pitää kuitenkin olla kohdallaan.

– Ei myynti mitenkään mahdotonta ole minun mielestäni. Oikea ostaja tulee sitten, kun tulee.

Myytävistä kohteista ei ole pulaa

Maaseudun kiinteistömarkkinoilla on syytä varautua entistä pitempiin myyntiaikoihin ja edelleen laskeviin hintoihin. Ylen haastattelemien satakuntalaisten kiinteistönvälittäjien mukaan myytävää tulee nyt markkinoille enemmän kuin ehditään kaupata.

– On havaittavissa, että tarjonta on kasvanut, ja kysyntä on pysynyt melko samana. Silloin se vaikuttaa myös keskiarvoon hintatasossa, sanoo Aleksi Laine Euran kiinteistönvälityksestä.

Täysin pysähdyksissä maaseudun kiinteistökauppa ei kuitenkaan ole. Kauppoja tehdään kiinteistönvälittäjien mukaan tasaisen epätasaisesti, mikä vastaa kutakuinkin entistä tasoa.

Ostajat harkitsevat kauppoja kuitenkin huomattavasti tarkemmin kuin ennen.

– Ostajan markkinat on tällä hetkellä, ja tarjontaa on paljon. Kun mietitään ratkaisua loppuelämän kodista, tehdään todella harkitusti ratkaisuja, Laine toteaa.

Markus Virtanen ja Aleksi Laine omakotitalon pihalla
Markus Virtanen on yrittänyt myydä vanhempiensa kotitaloa jo vuoden. Kiinteistövälittäjä Aleksi Mannila uskoo, että oikea ostaja vielä löytyy.Jari Pelkonen / Yle

Myös asuntolainojen kysyntä junnaa

Samanlaista markkinakehitystä on huomattu myös satakuntalaisissa pankeissa. Esimerkiksi OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Ville Aalto-Setälä kertoo, että asuntolainojen kysyntä omakotitaloihin on hiipunut.

– Pikkuisen vaisua asuntolainakysyntä on. Siinä on ihan sama kuin asunnoissakin. Kauppa käy, mutta pikkuisen vaisusti.

Aalto-Setälän mielestä markkinoiden hiipumisen taustalla ovat Satakunnan muuttotappio ja ennätyspienet ikäluokat.

– Asunto ostetaan, kun muutetaan tai lapsia syntyy lisää. Kummatkin ovat nyt aika alhaalla.

Pankinjohtaja Ville Aalto-Setälä
OP Länsi-Suomen pankinjohtajan Ville Aalto-Setälän hiljainen omakotitalokauppa näkyy myös asuntolainamarkkinoilla.Jari Pelkonen / Yle

Toistaiseksi pankeista saa yhä lainaa syrjäseutujenkin omakotitaloihin, mutta uudisrakentamiseen ja mittaviin peruskorjauksiin rahoituksen hankkiminen voi olla jo hankalampaa.

– Totta kai riskejä aina pohditaan ja lainaa harkitaan tapauskohtaisesti entistä tarkemmin, Aalto-Setälä sanoo.