Hongkongin lentokentällä kahakoita – kenttä lamaantunut lähes kokonaan

Finnair pyrkii lentämään lennot, mutta tilanne voi muuttua.

Hongkong
Mielenosoittajia Hongkongin lentokentällä 13. elokuuta.
Mielenosoittajia Hongkongin lentokentällä 13. elokuuta.Philip Fong / AFP

Hongkongin kansainvälinen lentoasema on ollut tiistain lähes kokonaan lamaantuneena mielenosoittajien istumalakon takia.

Kenttä ilmoitti iltapäivällä paikallista aikaa keskeyttävänsä lentojen lähtöselvitykset. Joitakin koneita pääsi tuolloin vielä ilmaan. Myöhemmin illalla myöskään saapuvia lentoja on ollut niukasti. Kymmeniä lentoja on peruttu.

Myöhään tiistaina paikallista aikaa poliisit ottivat yhteen mielenosoittajien kanssa kentän ulko-ovella. Poliisit suihkuttivat pippurisumutetta ja mielenosoittajat heittelivät poliiseja pulloilla.

Poliisit eivät kuitenkaan alkaneet purkaa mielenosoittajien barrikadeja, eikä kukaan näyttänyt loukkaantuneen.

Lentokentällä saapunut protestoija pitää itse tekemäänsä silmälappua.  Sillä viitataan naiseen, jota poliisin väitetään ampuneen silmään Hongkongin levottomuuksissa.
Lentokentällä saapunut protestoija pitää itse tekemäänsä silmälappua. Sillä viitataan naiseen, jota poliisin väitetään ampuneen silmään Hongkongin levottomuuksissa.Larel Chor / EPA

Hongkongin itsehallintoalueen demokratisoitumista ja hallintojohtaja Carrie Lamin eroa vaativat mielenosoittajat ovat vallanneet kentän terminaaleja ja estäneet matkustajia pääsemästä lähtöselvitykseen. Uutistoimistojen mukaan kentällä on tuhansia mielenosoittajia.

Kenttä kehottaa asiakkaita olemaan tulematta lentokentälle.

Lentokenttä suljettiin protestien vuoksi myös eilen.

Finnair elää tilanteen mukaan

Finnairin viestinnän mukaan lentoa AY100 Hongkongista Helsinkiin on myöhästetty kahdella tunnilla. Aikataulun mukaan lennon pitäisi saapua Helsinkiin aamukuudelta keskiviikkona.

Hongkongiin on lähdössä Finnairin lento vielä kello 22.35 tiistaina.

– Pyrimme lentämään sen samoin kuin huomisetkin lennot. Mutta seuraamme kehitystä Hongkongissa, ja lentojen tilanne voi vielä muuttua, sanoo viestintäpäällikkö Manti Väätäinen-Pererira Finnairilta.

Oletko jumissa Hongkongissa? Ota yhteyttä Ylen toimitukseen.

Lue lisää: Kiinan johto tekee tietä tylylle väliintulolle Hongkongissa – puolisotilaalliset joukot liikkeellä rajalla, valtionmedia puhuu terrorismista

Hongkongin johtaja Carrie Lam varoittaa kaupungin ajautuvan "polulle, josta ei ole paluuta" – protestoijat palasivat lentokentälle

Hongkongin lentoasema osin suljettu – Finnair peruu yhden lennon, toinen myöhästyy tunteja

Lähteet: AFP, Reuters