Kehitysvammaiset tarvitsevat Keski-Suomessa lisää erityisesti lyhytaikaisia perhehoitopaikkoja

Kehitysvammaisten perhehoitopaikkoja ei tällä hetkellä ole lainkaan esimerkiksi Jyväskylässä ja Muuramessa.

Keski-Suomi
Läheltä
Yle

Kehitysvammaisten perhehoitoon etsitään lisää erityisesti lyhytaikaisia hoitopaikkoja Keski-Suomessa. Hoidontarvetta on lähinnä viikonloppuisin ja jonkin verran myös koulujen loma-aikoina.

Perhehoitoa ei ole kehitysvammaisille vielä tarjolla läheskään kaikissa keskisuomalaiskunnissa. Hoitopaikkoja kaivataan esimerkiksi Jyväskylään ja Muurameen, kertoo perhehoidon koordinaattori Merja Korpela Jyväskylästä.

Syyskuussa Jyväskylässä käynnistyy kehitysvammaisten perhehoidon valmennuskurssi, jonne mahtuu mukaan 6–14 osanottajaa. Perhehoitoliiton suunnittelema valmennus antaa valmiudet toimia perhehoitajana, mutta kurssin käyminen ei vielä velvoita mihinkään.

Kyseessä on ennakkovalmennus, josta vastaa Jyväskylän kaupungin hallinnoima maakunnallinen vammaisten ja ikäihmisten perhehoidon koordinointi -hanke.

Valmennuskurssi antaa hoitotyöstä kiinnostuneille mahdollisuuden selvittää, mitä perhehoito edellyttää ja onko omalla perheellä mahdollisuutta lähteä mukaan toimintaan, Merja Korpela toteaa.

Perhehoitajalta ei edellytetä alan koulutusta, vaikka se Korpelan mukaan onkin eduksi työssä. Hoitajaksi toivotaan "tavallisia perheitä, joiden asiat ovat kunnossa", Korpela luonnehtii.

Perhehoitajaksi ryhtyvällä ei voi esimerkiksi olla pitkittyneitä talous- tai mielenterveysongelmia, jotka kuormittavat hoitajaa. Perhehoitokodissa tulee olla hoitoon tulevalle lapselle tai nuorelle oma huone.

Syyskuussa alkava ennakkovalmennuskurssi kokoontuu seitsemän kertaa syksyn aikana, viimeinen kokoontuminen on marraskuussa. Kurssille voi ilmoittautua viimeistään 18. elokuuta.