Hyppää sisältöön

Natalia Storm työskenteli insinöörinä Tšernobylissä – "Lupasimme vaieta kaikista onnettomuuden yksityiskohdista 20 vuoden ajan"

Chernobyl-televisiosarjan tapahtumapaikat ja henkilöt olivat todellisuutta Tšernobylissä insinöörinä työskenneelle Natalia Stormille.

Mustasaarelainen Natalia Storm työskenteli Tsernobylin ydinvoimalassa vuodesta 1981 aina kevään 1986 onnettomuuteen asti. Kuva: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm
Tekijät

Keväällä 1986 mustasaarelainen Natalia Storm asui perheensä kanssa Prypjatin kaupungissa Ukrainassa, Neuvostoliitossa.

Ydinvoimalainsinöörinä Tšernobylin ydinvoimalassa työskennellyt Storm muistaa Prypjatin viihtyisänä kaupunkina, missä ruusupensaat tuoksuivat.

Perheen taloa vastapäätä oli huvipuisto ja siellä oleva maailmanpyörä oli tarkoitus ottaa käyttöön toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Toisin kuitenkin kävi. Tšernobylin ydinvoimalassa tapahtui 26. huhtikuuta onnettomuus, joka muutti kaiken.

Tavallista elämää

Stormin perheen arki oli tavallista lapsiperheen elämää. Natalia Storm teki kolmivuorotyötä. Päivät täyttyivät kotitöistä ja ystävien tapaamisesta. Jos yövuoron jälkeen vapaata oli useampi päivä, matkustamaankin ehti.

– Tavallista elämää, Storm sanoo.

Stormin oli ollut tarkoitus olla töissä ydinvoimalan turbiinihallissa onnettomuusyönä 26. huhtikuuta. Tytär oli kuitenkin kuumeessa ja äiti jäi hoitamaan häntä kotiin.

Storm kertoi kokemuksistaan Ylelle haastattelussa vuonna 2016. Muistot ydinvoimalaonnettomuuden ajalta ovat jälleen ajankohtaisia televisiossa esitettävän Chernobyl-sarjan myötä.

Sotilaita suojanaamareissa

Huhtikuun 26. päivän aamuna Storm lähti ulos kuumeesta toipuneen tyttärensä kanssa. Ulkona oli sotilaita suojanaamarit päässä huuhtelemassa katuja.

– Ajattelin ensin, että he valmistelevat toukokuun ensimmäisen päivän juhlallisuuksia. Kun huomasin, että osalla sotilaista oli suojavaatteet yllään, aloin epäillä jotain.

Storm kävi tyttärensä kanssa ruokakaupassa ja palasi kotiin. Kotona hänen miehensä kertoi, että kaikki ovet ja ikkunat piti sulkea ja pysytellä sisätiloissa.

– Hän tiesi, että ydinvoimalassa oli tapahtunut tulipalo. Siis tulipalo, Storm toteaa.

Stormin mukaan saman päivän iltana saatiin jo tieto siitä, että ydinvoimalan onnettomuus oli tulipaloa suurempi. Mutta kukaan ei uskonut, että reaktori olisi voinut räjähtää.

Kaupunki evakuoidaan

Natalia Storm kertoo, että kodeissa oli valtiollisia tiedotteita varten radiovastaanottimet. Stormin perhe kokoontui ystäväperheensä kanssa sitä kuuntelemaan. He odottivat tapahtumasta lisätietoja.

– Seuraavana aamuna, tai oikeastaan jo sunnuntain 27. huhtikuuta vastaisena yönä saimme joditabletit, Storm sanoo.

Prypjatin kaupungin johto oli päättänyt, että asukkaiden pitäisi lähteä kaupungista sunnuntaihin kello 14:ään mennessä. Syyksi kerrottiin "tapahtuma ydinvoimalassa".

Evakuoinnin oli tarkoitus kestää muutama päivä. Asukkaiden piti ottaa mukaansa henkilöllisyystodistukset ja vähän ruokaa. Kotieläimet piti jättää.

– Olisimme poissa kolme päivää, sanottiin. Se oli ainoa tieto, jonka saimme.

Alkoi pitkä odotus. Storm muistaa, että aika tuntui kuluvan uskomattoman hitaasti.

– Emme voineet mennä minnekään tai tehdä mitään. Ei ollut paniikkia eikä pelkoa, oli vain tyhjyys.

Keskeytynyt puhelu

Storm evakuoitiin vanhempiensa luo Odessaan. Saapuessaan sinne 29. päivän iltana, hän näki televisiosta uutisen, että Tšernobylin ydinvoimalassa oli ollut tulipalo.

– Ei muuta.

Storm kertoo, miten yritti jo onnettomuutta seuraavana päivänä, 27. huhtikuuta, soittaa äidilleen. Koska perheellä ei ollut puhelinta, hän joutui menemään naapuriin puhelua varten.

– Aloin sanoa äidille, että "tiedäthän, missä olen töissä..." – ja samassa puhelu katkesi. Sitä kuunneltiin varmasti, eikä haluttu lietsoa paniikkia.

Päällikön sana oli laki

Chernobyl-televisiosarjassa seurataan Valerij Legasovia, joka oli onnettomuutta tutkineen komitean johtaja. Legasov osoitti, että onnettomuus johtui osin inhimillisistä virheistä ja osin siitä, että reaktorimalli oli virheellisesti rakennettu.

Ainakin televisiosarjassa onnettomuuden pääsyylliseksi nimetään Anatolij Djatlov. Djatlov oli ydinvoimalan pääinsinööri ja Natalia Stormin esimies.

Storm muistelee Djatlovilla olleen sukellusvenetausta ennen Tšernobylia.

– Hän komensi ihmisiä eikä rohkaissut keskusteluun. Siksi hän varmaan olikin tehtävässään. Djatlov oli myös kommunisti ja korkea päällikkö. Sellainen, jolle alaiset eivät voineet sanoa ei.

HBO:n Chernobyl-sarjassa Paul Ritter esittää Anatolij Djatlovia. Djatlov oli ydinvoimalan pääinsinööri onnettomuuden tapahtumahetkellä. Kuva: Liam Daniel

Djatlov ei ollut ydinvoimalainsinööri. Storm muistaa hänen sanoneen, että testit voimalassa jatkuvat, vaikka se alaisten mielestä vaikutti oudolta.

– Ei hän tiennyt, miten tilanne kehittyisi, Storm sanoo.

– Niin se Neuvostoliitossa oli. Jos joku oli korkeammassa asemassa kuin sinä, häntä ei koskaan sinuteltu. Eikä koskaan sanottu vastaan. Olimme oppineet olemaan kuuliaisia, ja pelko ohjasi koko Neuvostoliittoa.

Televisiosarjan ydinvoimalakohtaukset on kuvattu Ignalinan ydinvoimalassa Liettuassa, mutta sarjassa mainitut tapahtumapaikat ja esimerkiksi valvomo ovat Stormille tuttuja.

– Olin siellä melkein koko ajan. Minun olisi pitänyt työskennellä turbiini-insinöörinä valvontaosastolla. Siihen olin saanut koulutuksen, mutta tyttäremme syntymän jälkeen en voinut tehdä niin paljon vuorotyötä.

"Levität paniikkia"

Natalia Storm sai vähitellen käsityksen siitä, miten vakava Tšernobylin onnettomuus oli ollut. Tietoa tuli Stormin miehen ja ystävien kautta. Yksi huolestuttavista asioista oli se, että Tšernobylissa räjähtäneen reaktorin kaltaisia oli Neuvostoliitossa useampia.

– Onnettomuuden jälkeen saimme allekirjoitettavaksemme paperin, jossa lupasimme vaieta kaikista onnettomuuden yksityiskohdista 20 vuoden ajan. Mutta en minä ollut niin sisällä kaikista salaisuuksista...

Myöhemmin samana vuonna, kun Storm perheineen asui Kiovassa, hän kiersi työkseen ympäri kaupunkia mittaamassa radioaktiivista säteilyä.

Storm kertoo, miten hakiessaan tytärtään päiväkodista, hän mittasi säteilypitoisuudet myös siellä.

Päiväkodin villamatossa säteilyarvot olivat ennenkuulumattoman korkeat.

– Sanoin päiväkodin tädille, että matosta pitää hankkiutua eroon, mutta hän ei välittänyt sanomisestani. Seuraavana päivänä, kun tulin töihin sain kuulla, että olin jäänyt työttömäksi. "Kuljet ympäriinsä levittämässä paniikkia, heippa", minulle sanottiin.

Kummituskaupunkiin

Yli 30 vuoden takaisten tapahtumien muisteleminen on raskasta. Siksi Storm yrittää olla vajoamatta muistoihinsa kovin usein.

– Se olisi kuin haava, jonka päältä repii koko ajan ruven pois, mutta se parantuu ajan myötä. Ja se auttaa. että puhuu asiasta. Kun itse on avoimempi elämälle, se ei tunnu enää niin tuskaiselta. Elämä menee eteenpäin.

Storm kirjoittaa kirjaa siitä, miten jokaisella ihmisellä on oma Tšernobylinsä – hetki, joka muuttaa koko elämän kulun.

Kenties joskus Storm perheineen matkustaa vielä Prypjatiin.

– Lapseni, etenkin poikani, ovat olleet kiinnostuneita matkustamaan sinne. Haluaisin käydä Prypjatissa ja laittaa tarinalle pisteen.

.
.