Uusi koti olikin sekundaa – mitä tehdä jos rakentaja ei suostu korjaamaan virheitä?

Asiantuntijat kehottavat hankkimaan oman kodin työmaalle ulkopuolisen tarkkailijan, joka valvoo asukkaan etua.

Kuluttaja-asiat
Kuvassa kylpyhuoneen seinästä irronneita kaapeleita.
Janne Järvinen / Yle

Mitä tehdä, jos uutena ostettu asunto osoittautuukin ongelmien vyyhdiksi?

Ylen tutkivan journalismin toimitus MOT kertoi puurakentamisen yrityksestä, jonka kohteista on löytynyt rakennusvirheitä. Yritys kuitenkin laiminlyö takuukorjauksia eikä asukkaiden yhteydenottoihin ole vastattu.

Nina Konu Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnasta kertoi maanantain A-studiossa, että kuluttajan pitäisi aina ensin reklamoida kirjallisesti huomaamistaan ongelmista myyjälle. Virheet voivat olla melkein mitä vain kosmeettisista haitoista kosteusvaurioihin.

– Pääosin rakentajat korjaavat virheet, vaikkakin joskus viiveellä. Jos kuluttaja ei saa itse hoidettua asiaa, hän voi olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Se voi toimia neuvotteijana, Konu kertoo.

Kuluttajaneuvonta ei voi kuitenkaan pakottaa yritystä korjaamaan virheitä. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta, asian voi viedä kuluttajariitalautakuntaan.

– Kuluttajariitalautakuntakaan ei voi pakottaa yritystä toimimaan, vaan se voi vain suositella hyvitystä. Noin 80 prosenttia yrityksistä noudattaa suositusta, Konu kertoo.

Pahimmillaan riita päätyy oikeuteen

Jos tämäkään ei auta, voi jutun nostaa käräjäoikeuteen.

– Oikeuteen kannattaa mennä vasta, jos ongelmat ovat mittavia ja korjauskustannukset ovat suuret, Konu sanoo.

Oikeuteen mentäessä on hyvä tarkistaa yrityksen taloudellinen tilanne. Jos yritys on konkurssin partaalla, yrityksen kanssa oikeutta käydessä pahimmillaan omat kulut vain kasvavat eikä korvauksia saa, vaikka niihin olisi oikeus.

Konu kuitenkin muistuttaa, että suurella osalla, jotka ottavat heihin yhteyttä, asiat hoituvat. Vain pieni osa tapauksista etenee kuluttajariitalautakuntaan, ja niistä vain hyvin pieni osa käräjäoikeuteen.

Nina Konu
Nina Konu on Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnan ryhmäpäällikkö.Yle

Miten tukalan tilanteen voi välttää?

Kuluttaja voi yrittää jo etukäteen varautua mahdollisiin ongelmiin. Rakenteilla olevaa asuntoa kannattaa maksaa sitä mukaa, kuin asunto valmistuu eikä etupainotteisesti.

Tämän lisäksi osakkeenomistajat voivat hankkia rakennustyön tarkkailijan, kun neljäsosa asunto-osakkeista on myyty.

– Rakennustyön tarkkailija on se, joka voi parhaiten vahtia osakkeenomistajien etua, Konu sanoo.

Lisäksi osakkeenomistajat voivat hankkia tilintarkastajan, joka tarkastaa, että maksetut rahat käytetään juuri kyseiseen kohteeseen.

Näiden lisäksi on hyvä tutustua myös turva-asiakirjoihin, joista näkee, että rakennusliike on asettanut lainmukaiset vakuudet. Turva-asiakirjoja voi pyytää aluehallintovirastolta tai hanketta rahoittavalta rahoituslaitokselta.

Kenen vastuulla on valvonta?

Monilla on väärä käsitys kunnan rakennusvalvonnasta. Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Lauri Jääskeläinen kertoo, että kunnan rakennusvalvonnan tehtävä on valvoa, että työ tehdään rakennusluvan ja määräysten mukaisesti.

Lisäksi rakennusvalvonta tarkastaa työn suunnittelijoiden ja johtajien kelpoisuuden. Sen sijaan kunnan rakennusvalvonta ei valvo itse tekijöiden pätevyyttä tai rakennustyön laatua ja jälkeä.

– Työn laadun tarkkailu kuuluu vastaavalla työnjohtajalle. Hän voi taas olla rakennuttajan nimeämä, Jääskeläinen kertoo.

Kunnan viranomaiset eivät yleensä tee omatoimisesti katselmuksia työmaalla, vaan työmaaorganisaatio pyytää heidät paikalle.

– Kunnan rakennusvalvonnalla ei ole tarpeeksi resursseja käydä valvomassa kaikkia kohteita koko aikaa, Jääskeläinen kertoo.

Hän on itse työskennellyt neljäkymmentä vuotta Helsingin kaupungin rakennusvalvonnassa.

Hän kehottaakin asukkaita hankkimaan rakennustyön tarkkailijan, jotta myös joku muu kuin rakennuttaja valvoisi työn laatua ja jälkeä.

– Usein tätä ei kuitenkaan hankita. Se voi johtua siitä, että osakkaiden pitää usein itse maksaa tarkkailijasta, Jääskeläinen kertoo.

Korjaus 14.8. klo 12.54: korjattu otsikkoa, vaihdettu rakennuttaja rakentajaksi. Vaihdettu sana rakennuttaja rakennusliikeeksi ennen viimeistä väliotsikkoa olevaan kappaleeseen.

Lue lisää:

Poliisi tutkii suomalaista rakennusyhtiötä Siscoa – pulassa mahdollisesti jopa satoja asunnonostajia