Maakuntajohtaja Kari Häkämies kaipaa uusia tuulia maakuntien rahanjakoon – "Varsinais-Suomessa ei tarvitse keksiä, mitä rahoilla tehtäisiin"

Varsinais-Suomen yritys- ja koulutussektoreilta löytyisi runsaasti tuettavia kohteita.

Varsinais-Suomi
Kari Häkämies Turun asemalla.
Kari Häkämies kaksinkertaistaisi Varsinais-Suomen saaman aluekehitysrahoituksen. Arkistokuva.Yrjö Hjelt / Yle

Maakuntajohtaja Kari Häkämies kaksinkertaistaisi Varsinais-Suomen saaman aluekehitysrahoituksen. Tämä tarkoittaisi vuosittain noin kahta miljoonaa euroa.

Häkämies yhtyy Uudenmaan maakuntajohtajan Ossi Savolaisen Ylen haastattelussa esittämään kritiikkiin valtion rahanjakojärjestelmästä, jossa noin 70 prosenttia rakennerahoitusvaroista kanavoituu Itä- ja Pohjois-Suomeen.

– Nyt täytyisi muistaa, että työttömyyttä ja työvoimapulaa on kaikkialla. Tämä vaatii myös uudenlaista aluepolitiikkaa, korostaa Häkämies.

Häkämies muuttaisi rahanjaon suhdetta niin, että Etelä- ja Länsi-Suomen osuus kasvaisi. Varsinais-Suomi on saanut nykyisen rahoituskauden aikana tukea seitsemän euroa asukasta kohden. Jatkossa summan pitäisi nousta vähintään 16:een.

– Meillä todella syntyisi tuloksia. Varsinais-Suomessa ei tarvitse keksiä mitä näillä rahoilla tehtäisiin, painottaa Häkämies.

Häkämies pitää luontevina rahoituskohteina yrityksiä ja oppilaitoksia. Erilaisia tuettavia projekteja olisi viljalti tarjolla.

– Muutos vaatii poliittisen päätöksen. Kiteyttäisin asian niin, että aikooko hallitus tehdä vanhakantaista aluepolitiikkaa, vai onko meillä kykyä uudistua ja tehdä myös rahanjaossa uudenlaisia päätöksiä. Toisin sanoen uusia aluepolitiikkaa.

Lue lisää:

Aluekehitysmiljardeista on syntymässä lihava riita: Itä- ja Pohjois-Suomi saavat kaksi kolmasosaa tuista, vaikka alueella asuu vain neljännes suomalaisista