Venäläiset jonottavat nyt viisumeita Suomeen – hakemusten määrä kaksinkertaistui

Hakemusruuhkan taustalla ovat Suomen syyskuun alusta kiristyvät viisumivaatimukset.

viisumit
Venäläinen
Lappeenrannassa vieraillut pietarilainen Vladimir Sokolov tuo työkseen ostosmatkailijoita Suomeen.Mikko Savolainen/Yle

Lappeenrantalaisen Lidl-kaupan edustalla istuu täysien ostoslaukkujensa vieressä tyytyväinen venäläinen ostosmatkailija Svetlana Gorovaja. Pietarilainen eläkeläisrouva on saapunut perheensä kanssa aamulla Suomeen autolla, ja ostokset on nyt käytännössä tehty.

– Mitä tässä salailemaan. Teillä on paremmat elintarvikkeet. Olen käynyt jo 20 vuoden ajan Suomessa ostoksilla, Gorovaja sanoo.

Venäläinen
Svetlana Gorovaja on tyytyväinen Suomen ostoksiin, mutta suuttunut Suomen uusista viisumivaatimuksista.Mikko Savolainen/Yle

Hymy kuitenkin hyytyy, kun puheeksi tulevat Suomen kiristyvät viisumivaatimukset venäläisille.

– Suututtaa tosi paljon. Minkä vuoksi näin tehdään? Kuka tästä hyötyy, Gorovaja kyselee.

Venäläiset rynnivät viisuminhakuun

Suomen päätös kiristää viisumivaatimuksia on aiheuttanut viisuminhakutulvan ennen säädösten kiristymistä. Venäläiset jonottavat Suomen viisumeita esimerkiksi Suomen viisumikeskuksessa Pietarissa.

– Viisumihakemusten määrä on noin kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun ilmoitimme uusista vaatimuksista viisumin saannille elokuun alussa, Suomen Pietarin konsulaatin lehdistövirkamies Jussi Palmén kertoo.

viisumihakemus suomen pietarin pääkonsulaatti
Venäläisten tulee jatkossa toimittaa viisumihakemukseensa myös tiedot matkasuunnitelmistaan ja tuloistaan. Kari Kosonen / Yle

Hakemusruuhka tuntuu myös venäläisten viisumihakemuksia käsittelevässä ulkoministeriön maahantulolupa-asioiden palvelukeskuksessa Kouvolassa.

– Normaalisti tähän aikaan meille tulee Venäjältä noin 3 000 viisumihakemusta päivässä. Nyt elokuussa onkin tullut noin 6 000 viisumihakemusta päivässä, Kouvolan yksikön päällikkö Tito Gronow kertoo.

Palvelukeskuksessa painetaankin pitkiä päivä ruuhkan selvittämiseksi

– Olemme tehneet ylitöitä koko elokuun, ja ylityöt varmaan jatkuvat vielä pari viikkoa syyskuussakin, Tito Gronow sanoo.

Viisumihakemuksiin lisää liitteitä

Syyskuun alusta alkaen Suomi alkaa vaatia venäläisiltä selvityksen heidän matkasuunnitelmastaan ja tuloistaan.

– Olemme viimeinen Schengen-maa, joka ei ole vielä näitä liiteasiakirjoja vaatinut, Suomen Pietarin konsulaatin lehdistövirkamies Jussi Palmén sanoo.

Hänen mukaansa viisumin saaminen venäläisille ei kuitenkaan olennaisesti vaikeudu, vaikka uusia asiakirjoja viisumihakemukseen vaaditaankin.

– Viisumin saanti tulee yhä olemaan aika vaivatonta. Nämä muutokset eivät ole kauhean dramaattisia. Olemme pyytäneet asiakirjoja jo aiemminkin tarvittaessa, Jussi Palmén kertoo.

Vakuutuksista huolimatta venäläiset pelaavat varman päälle ja haluavat saada viisumin vireille ennen uusia vaatimuksia.

– Ehkä he ajattelevat, että nyt on vielä helpompi saada viisumi kuin sitten syyskuussa. Mutta näin ei ole, Ulkoministeriön Kouvolan maahantulolupa-asioiden palvelukeskuksen yksikön päällikkö Tito Gronow vakuuttaa.

Itäturistit saattavat vähentyä

Kaikkia ostosmatkailijoita Lappeenrannan Lidlissä Suomen uudet vaatimukset eivät kuitenkaan hetkauta.

– Suhtaudun tähän rauhallisesti. Esimerkiksi Italialla on jo nykyään samat vaatimukset, pietarilainen Irina Vinogradova sanoo.

Venäläinen
Irina Vinogradova saapui Lappeenrantaan Pietarista. Mikko Savolainen/Yle

Vinogradovan mielestä Suomen päätös saattaa kuitenkin vähentää Suomen viisumeiden kysyntää. Voittaja saattaa olla erityisesti Viro.

– Viron viisumi voi olla nyt helpompi saada, Vinogradova sanoo.

Viron viisumin hankintaan venäläisiä kannustaa erityisesti maan myöntämät kolmen vuoden viisumit. Suomi myöntää pääosin kahden vuoden viisumeita aiemmin maassa käyneille.

Myös työkseen ostosmatkailijoita Suomeen tuova pietarilainen autoilija Vladimir Sokolov pelkää töidensä vähentyvän.

– Jos on vähemmän Suomen viisumeita, turistivirta Suomeen voi vähentyä ja minulla on vähemmän töitä, hän huomauttaa.