Hyppää sisältöön

Tiedemiehet valmistivat vodkaa Tšernobylin alueella kasvatetusta viljasta – "Kaksi maailman parasta laboratoriota etsi merkkejä radioaktiivisuudesta eivätkä löytäneet"

Tšernobylin vodka ei ole sen radioaktivisempaa kuin muutkaan vodkat, kehittäjät vakuuttavat.

Toistaiseksi ainoa pullo uutta vodkaa. Kuva: AOP

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden saastuttama alue on suurelta osin hukkamaata, jossa asuu lähinnä villieläimiä ja muutamia ikäihmisiä. Näinhän sitä tavataan ajatella, mutta aivan niinkään asiat eivät ole.

Joukko brittiläisiä ja ukrainalaisia tiedemiehiä on aikeissa käynnistää alueella vodkatuotannon. Vodkan valmistamisessa tarvittava vilja aiotaan kasvattaa suljetulla alueella. Myös vesi saadaan saastuneelta alueelta, kertoo Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

Vodka on jo saanut nimen, joka ei piilottele sen alkuperää: Atomik. Sitä on kuulemma täysin turvallista juoda. Tai siis ainakaan radioaktiivisuutta ei tarvitse pelätä.

Projektiin osallistunut Portsmouthin yliopiston professori Jim Smith vakuuttaa, ettei Atomikissa ole sen enempää radioaktiivisuutta kuin muissakaan vodkissa. Se on varmistettu, hän vakuuttaa.

Kaksi maailman parhaisiin kuuluvaa laboratoriota on etsinyt merkkejä Tšernobylin radioaktiivisuudesta, eikä ole löytänyt mitään, Smith sanoo.

Uuden vodkan etiketti. Kuva: AOP

Atomikia on valmistettu vain yksi pullollinen

Tällä hetkellä Atomik-vodkaa on olemassa vain yksi ainoa pullollinen, mutta hankkeen takana oleva tiimi uskoo tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa.

– Tämä voi olla maailman tärkein vodkapullo. Ei sen takia, mitä siinä on, vaan mitä se edustaa, Smith sanoo.

Hänen mukaansa "Tšernobylin viinayhtiön" tavoitteena on, että 75 prosenttia sen tuotosta käytetään alueen luonnon sekä taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen tukemiseen.

Tuhansia Tšernobylin onnettomuusalueen entisiä asukkaita on nyt pakkosijoitettuna alueille, joilla ei sallita maanviljelyä tai uusia investointeja.

Smith uskoo, että 33 vuotta sitten pahimmin saastuneen alueen ulkopuolella on seutuja, joilla voitaisiin jo alkaa kasvattaa hyödynnettäviksi kelpaavia viljoja.

Noin 300 000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan vuonna 1986 Tšernobylin ydinvoimalassa sattuneen onnettomuuden jälkeen.

"Tšernobylin viinayhtiön" on tarkoitus aloittaa tuotanto heti, kun siihen liittyvät lainsäädännön kiemurat on saatu selvitettyä, Smith sanoo.

Tarkennus 19.8. klo 10:30: Määrittelyä laboratorioista muutettu. "Kaksi maailman parasta laboratoriota" on nyt "maailman parhaisiin kuuluvaa laboratoriota".

Lue myös:

Haamukaupunki Pripyatin hylätyt kerrostalot houkuttelevat postapokalyptisellä tunnelmallaan. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA
.
.