FB-kirppisryhmien käyttäjät ihmeissään: ilmoituksia hylätään nyt urakalla – "Marketplacen tulon jälkeen kaikki on muuttunut hankalaksi"

Myyjät tuskailevat ilmoitusten sääntöjen kanssa, kun samaan aikaan myynnissä on myös laittomia tuotteita.

Facebookin oma myyntikanava Marketplace aloitti Euroopassa viime vuonna. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Facebookin suomalaisissa kirppis- ja myyntiryhmissä on alettu hylätä yhä enemmän ilmoituksia. Hylkäyksistä ovat yhtä hämillään niin myyjät kuin myyntiryhmien ylläpitäjätkin.

Ylläpitäjien sijaan hylkäykset tekee Facebook, eikä se ole kertonut ylläpitäjille tarkemmin hylkäysten syytä. Ylläpito ei saa myöskään tietoa siitä kuinka moni ilmoitus on hylättynä, elleivät myyjät siitä itse ilmoita.

Myyjille hylkäyksen syyksi ilmoitetaan yleensä yhteisönormien tai kauppakäytäntöjen rikkominen. Tarkempi syy jää usein kuitenkin arvailujen varaan, eikä aina selviä edes ohjeita läpilukemalla.

Vuosaari Kierrättää -ryhmän ylläpitäjän Satu Kuosmasen mukaan ongelmat alkoivat sen jälkeen, kun Facebookin oma myyntipaikka Marketplace aloitti toimintansa.

– Marketplacen tulon jälkeen kaikki on muuttunut hankalaksi. Outoja juttuja hylätään ja samalla Marketplacessa on myynnissä Suomen laissa kiellettyjä tuotteita, Kuosmanen ihmettelee.

Facebook-kirppikset ovat nousseet Suomessa nopeasti suosituiksi kauppapaikoiksi perinteisten kirpputorien rinnalle. Esimerkiksi Helsingissä pelkästään yhdessä kaupunginosassa toimivissa myyntiryhmissä on usein tuhansia jäseniä, ja isoimmilla valtakunnallisilla kirpputoreilla jäsenmäärät liikkuvat jo kymmenissä tuhansissa. Muun muassa Arabia-kirppiksellä ja Marimekko-kirppiksellä jäseniä on kummallakin liki 70 000.

Tuotteen merkin maininta voi johtaa ongelmiin

Ylläpitäjien ja myyjien käymissä keskusteluissa esiin on noussut, että usein hylkäämiseen saattaa johtaa myynti-ilmoituksessa mainittu tuotteen merkki, esim. Adidas, Converse tai Desigual. Hylkäysten on arveltu johtuvan tuoteväärennösepäilyistä. Tismalleen saman tuotteen sisältävä ilmoitus saattaa kuitenkin mennä läpi, kun merkkiä ei mainita tai ilmoitukseen kirjoitetaan esimerkiksi A*didas.

– Myös tietyt sanat saattavat johtaa hylkäyksiin, kuten esimerkiksi koira, kissa. Joskus myös koira-emojin käyttö on aiheuttanut hylkäyksen. Tässä on varmaan taustalla eläinten myynnin epäily, Kuosmanen kertoo.

Ylläpitäjä Veera Panulan mukaan hevostarvikkeiden kirpputorilla eläinsanasto tai kuvat eivät kuitenkaan ole hylkäyksiä aiheuttaneet.

– Meillä on sen verran tarkka malli ilmoituksiin, ettei näitä ole tullut tai ainakaan käyttäjät eivät ole näitä meille ilmoittaneet.

Omalle kohdalle hylkäys on kuitenkin kertaalleen osunut.

– Yritin myydä ruskeita ratsastushousuja, jotka olin kuvannut edestä ja takaa. Oletan, että joku Facebookin automaattitunnistus on sitten luullut, että kuvassa on ihmisen takalisto.

Facebookin kauppakäytännöt kieltävät ilmoitukset, joissa on “ylenpalttisen seksuaalisia asentoja". Seksuaalinen sisältö on tuonut yllättäen ongelmia myös lastentarvikekirppiksillä. Rintapumppua kauppaavat myyjät ovat yrittäneet saada myynti-ilmoitustaan tuloksetta useita kertoja, kunnes ovat tajunneet poistaa ilmoituksesta sanan rinta.

Asia vaikuttaa naurettavalta, kun samaan aikaan Facebookista löytyy myynnistä myös täysin lainvastaisia tuotteita.

– Nuuskaa kyllä myydään monessa ryhmässä, aika mielenkiintoista! Ja pornoa myös, olen niitä ilmiantanut, kun vastaan tulee. Ei ole mitään vaikutusta ja näin ovat muutkin ylläpitäjät maininneet, kertoo Itä-Helsinki kierrättää ryhmän ylläpitäjä Marja-Leena Kokko.

Valvontaa kiristettiin keväällä

STT:n tavoittama Facebookin edustaja kertoi yhteisöpalvelun kiristäneen keväällä ryhmien sekä mainostajien valvontaa EU-vaalien ja muiden kansallisten vaalien takia. Kiristyksillä on tarkoitus estää yritykset vaikuttaa vaaleihin Facebookissa sekä tehdä mainonnasta ja tiettyjä aiheita koskevista ilmoituksista läpinäkyvämpiä.

Hän ei kuitenkaan osannut arvioida, johtuvatko hylkäykset nimenomaan tästä tai arvioida hylkäysten syytä yhtään sen tarkemmin. Facebook ei enää vastannut jatkotiedusteluihin asiasta.

Facebookin mukaan ryhmien ja ilmoitusten valvonta suoritetaan osaksi automaattisesti ja osaksi käyttäjien ilmoitusten perusteella. Myyjä voi lähettää Facebookille automaattivalituksen, jos katsoo ilmoituksensa tulleen syyttä hylätyksi.

Lue lisää: