Kohuttu rekryilmoitus moninkertaisti hakijamäärän keskussairaalan päivystykseen: "Selvä piikki kyselyissä"

Parikymmentä lääkäriä on kesän aikana ilmoittanut halustaan osallistua Etelä-Karjala keskussairaalan päivystysvuoroihin. Aiemmin kiinostus on ollut huomattavasti vaisumpaa.

työpaikkailmoitukset
Eksote rekrytointisomemainos
Tämä ilmoitus poiki Etelä-Karjalan keskussairaalaan yhteydenottoja lääkäreiltä, jotka haluavat tehdä päivystysvuoroja.Kuvakaappaus Eksoten somemainoksesta

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä elettiin viime syksynä ja talvena erityisen tuskaisia aikoja.

Silloinen Attendo (nyk. Terveystalo) ei pystynyt toimittamaan päivystykseen sovittua määrä lääkäreitä kaikkiin vuoroihin. Lääkäripula aiheutti päivystykseen ajoittain tuntien mittaisia jonoja.

Talvella päivystys kuormittui lisää, kun kahden hyvinvointiaseman kiirevastaanotot lakkautettiin Lappeenrannassa.

Saadakseen lisää lääkäreitä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten viestintä, päivystys ja mainostoimisto ideoivat nuoria lääkäreitä kosiskelevan kampanjan. Se julkaistiin juhannuksen alla sosiaalisessa mediassa.

Kuvassa paidaton nuorimies nojailee virvoitusjuomalasia pidellen avoautoon.

Ilmoitus poiki kyselyjä

Työpaikkailmoitus oli esillä muutaman päivän, kunnes se vedettiin pois Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) käskystä.

Hyllytetty ilmoitus ehti kuitenkin poikia hedelmää. Ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja kertoo saaneensa ilmoituksen jälkeen yhteydenottoja 22 lääkäriltä, joita kiinnostaa päivystysvuorojen tekeminen keskussairaalassa muun työn ohella.

– Selkeä piikki tuli yhteydenotoissa, Korvenoja sanoo.

Aiempien työpaikkailmoitusten perusteella tulleet yhteydenotot ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Korvenoja arvelee, että kyselyjen määrään on vaikuttanut itse räväkän ilmoituksen ohella sen saama julkisuus. Kyselyjä on tullut niin Eksoten sisältä kuin muualta Suomesta.

– Olemme saaneet tulevan syksyn vuoroja hyvin täytettyä.

K-Sairaala
Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystys sijaitsee sairaalan uusimmassa osassa.Emma Pietarila/Yle

Ostolääkäreitä vähemmäksi

Etelä-Karjalan keskussairaalan tavoitteena on, että yhä suurempi osa yhteispäivystyksen lääkäreistä olisi Eksoten omaa henkilökuntaa.

Tällä hetkellä keskussairaalan yhteispäivystys joutuu tukeutumaan ostopalvelulääkäreihin. Terveystalo ei ole kuitenkaan pystynyt toimittamaan riittävästi lääkäreitä kaikkiin vuoroihin.

– Ilman omaa päivystysrinkiä päivystys ei olisi toiminnassa, Korvenoja kertoo.

Eksoten palkkalistoilla olevia lääkäreitä ei velvoiteta työskentelemään päivystyksessä vaan he ottavat päivystysvuoroja ikään kuin talkoohengessä.

Ylilääkäri Pekka Korvenoja toivoo, että lääkäreitä alettaisiin velvoittaa tekemään myös keskussairaalan yhteispäivystyksen päivystysvuoroja. Se vaatii tietenkin työvuorojärjestelyjä.

Erikoisosaajille edelleen tarvetta

Vaikka Etelä-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen lääkäritilanne näyttää syksyn lähestyessä valoisammalta, ei lääkärivaje oli poistunut kokonaan.

Päivytyksessä on auki muutamia vakituisia lääkärivirkoja. Sinne haetaan muun muassa kouluttajalääkäriä sekä erikoisalueiden osaajia. Tarvetta on erityisesti akuuttilääketieteeseen erikoistuville lääkäreille.

– Se olisi päivystykselliseltä kannalta katsottuna erittäin tärkeä osa-alue, ylilääkäri Pekka Korvenoja sanoo.

Korvenoja pohtii myös, voisivatko lääkäriopiskelijat tehdä osan yhdeksän kuukauden mittaisesta pakollisesta terveyskeskusharjoittelusta keskussairaalan päivystyksessä. Se vaatisi sen, että päivystykseen saataisiin koulutusoikeudet.