Asemanseudun kehittäminen etenee Riihimäellä – toteutuuko suunnitelmista Tähti, Rata vai Väylä?

Riihimäki haluaa, että uusi asemanseutu lisää kaupungin vetovoimaa.

Riihimäki
Riihimäen rautatieasema
Asemanseudun kehittämisellä on suuri merkitys Riihimäen kaupungille.Timo Leponiemi / Yle

Riihimäen asemanseudusta on laadittu arkkitehtityönä kolme vaihtoehtoa, joista muovataan yksi visio jatkosuunnitteluun. Suunnittelussa joudutaan ratkaisemaan muun muassa liikennejärjestelyjä, pysäköintiratkaisuja ja lisärakentamista, unohtamatta veturitallien tulevaa käyttöä.

Suunnittelun lähtökohtana ovat vaihtoehdot Tähti, Rata ja Väylä. Vaihtoehtoihin voi tutustua tarkemmin Riihimäen kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Suunnitelmissa on esitetty muun muassa Peltosaaren koulun ja päiväkodin mahdollista sijoittamista radanvarteen, jotta se olisi hyvällä paikalla ajatellen vanhempien kulkemista junalla.

Lisärakentamista on hahmoteltu aivan radanvarteen. Myös kävelyreiteille Peltosaaresta keskustan suuntaan on tutkittu vaihtoehtoja.

Painopiste siirtyy aseman suuntaan

Asemanseudun kehittämisen myötä Riihimäen keskustan painopiste siirtyy rautatieaseman suuntaan, sanoo kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

– Tästä kehitetään tulevaisuuden kaupunkikeskustaa, jossa pystytään ottamaan huomioon monellakin tavalla tulevaisuuden trendit, asumistarpeet ja tulevaisuuden palvelurakenteet. Aika monia palveluita pystytään jatkossa järjestämään tästä asemanseudun alueesta.

Riihimäellä tavoitteet on asetettu korkealle. Isossa kuvassa Riihimäki ei siis halua jäädä muiden pääradanvarren kaupunkien jalkoihin

– Siitä tulee kilpailukykyisin asemanseutu saman kokoluokan kaupunkien ja maakuntakeskusten joukossa tässä eteläisen Suomen alueella. Siitä voidaan olla aika varmoja, uskoo Sulkko.

Riihimäen asemanseudun suunnitelmat on laatinut arkkitehtiyhteenliittymä LSV-Jolma-TUPA.

– Pääradan varrella kaupungit kilpailevat asukkaista. Tulevaisuudessa nopeutuvat junayhteydet vaikuttavat siihen, että voi olla mielekkäämpää asua kauniissa kaupungissa Riihimäellä ja ajaa junalla Helsinkiin töihin nopeammin kuin ajaa vaikkapa Vantaan Korsosta Helsingin keskustaan, pohtii arkkitehti Juha Luoma.

Kaupunkilaisten mielipiteet ratkaisevat

Riihimäellä järjestetään keskiviikkona kauppakeskus Atomissa asukasilta, jossa suunnitelmia esitellään ja niistä voi antaa palautetta. (siirryt toiseen palveluun)

Riihimäen kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäki korostaa, että nyt kaupunkilaisilla on vaikuttamisen paikka.

– Me toivomme, että asukaat antaisivat meille mahdollisimman paljon palautetta, jotta tiedämme mihin suuntaan me menemme näiden vaihtoehtojen jälkeisessä suunnittelussa.