1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

WHO: Tuhkarokkotartunnat kolminkertaistuneet vuodessa

Maailmanlaajuisesti ainoastaan joka kymmenes tartunta diagnosoidaan.

Rokote antaa suojan tuhkarokkoa vastaan. Vauraissa länsimaissa rokotevastaisuus on kuitenkin viime vuosina yleistynyt. Kuva: Lukas Barth-Tuttas / EPA

Tuhkarokkotartuntojen määrä on tammi-heinäkuussa lähes kolminkertaistunut verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2018, Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti tiistaina.

Kuluvana vuonna on tähän mennessä raportoitu maailmanlaajuisesti 364 000 tuhkarokkotapausta. Viime vuonna vastaavana aikana kirjattiin 130 000 tartuntaa.

Tänä vuonna tuhkarokkotartuntoja on rekisteröity eniten sitten vuoden 2006, WHO:n tiedottaja Christian Lindmeier kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Luvut huolestuttavat asiantuntijoita etenkin siksi, että WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti ainoastaan joka kymmenes tuhkarokkotartunta diagnosoidaan.

Helposti tarttuva tuhkarokko on edelleen suuri uhka lapsille etenkin köyhissä maissa. Tautia vastaan on tehokas rokote, mutta kehitysmaissa sitä ei ole saatavilla kaikille. Eniten tuhkarokkotapausten määrä onkin kasvanut Afrikassa.

Rokotevastaisuuden myötä tuhkarokko on yleistynyt myös länsimaissa ja tartuntoja tavataan Euroopassa entistä useammin. Tänä vuonna Euroopassa on rekisteröity 90 000 tuhkarokkotapausta, mikä ylittää jo nyt koko viime vuoden tartunnat, 84 000 tapausta.

Lue lisää:

Tuhkarokkotartunnat kolminkertaistuivat Euroopassa viime vuonna – Tauti leviää rajusti Ukrainassa

WHO: Tuhkarokkotapausten määrä kasvanut 50 prosentilla