Katsastushinnoissa isoja eroja pohjalaismaakunnissa – Seinäjoella hinnoissa nousupainetta

Hintaeroa selittää osittain kova kilpailu. Halvemman katsastushinnan perässä ajetaan kauempaakin.

katsastus
Seinäjoen autokatsastus Oy:n toinen omistaja Antti Mahlamäki sanoo, että katsastushinnoissa on nähty pohja Seinäjoella.
Seinäjoen autokatsastus Oy:n toinen omistaja Antti Mahlamäki sanoo, että katsastushinnoissa on nähty pohja Seinäjoella.Tuomo Rintamaa/Yle

Seinäjoella määräaikaiskatsastuksen enintään 3500 kiloa painavalle henkilö tai pakettiautolle päästömittauksineen saa netistä varaamalla halvimmillaan reilulla neljällä kympillä.

Kokkolassa hintataso on suurin piirtein sama, mutta Vaasassa samasta paketista saa maksaa vähintään parisen kymppiä enemmän.

Suomen suurimmalla katsastusketjulla, A-Katsastuksella, on Vaasassa kolme asemaa. Yhtiön asemalla katsastus maksaa nettivarauksella päiväsaikaan tyypillisesti lähes tuplasti, jopa yli 80 euroa.

Katsastusasemalla tarkastetaan auton pohjaa
Jarkko Heikkinen / Yle

– Tämä on vähän kuin torikauppaa vihanneksilla ja marjoilla. Kysyntä ja tarjonta määrittää hintoja osittain. Vaasa on kaksikielinen paikkakunta ja vaasalaisille asemille tarvitaan kaksikielisiä katsastajia ja siksi niukkuutta on enemmän työvoimasta, sanoo A-Katsastuksen liiketoimintaryhmän johtaja Petri Haikola.

Seinäjoella hintapohja ehkä nähty

Seinäjoella matalampaa hintatasoa pitää yllä kova kilpailu. Kaupungissa on suurten ketjujen lisäksi useampi yksityinen katsastusyritys. Antti Mahlamäki Seinäjoen autokatsastuksesta kuitenkin sanoo, että hinnoissa on nousupainetta.

– Hintapohja on nyt nähty ja katsastusten hinnat tulevat todennäköisesti nousemaan. Kulut nousevat koko ajan ja sen takia hintoja on pakko nostaa tulevaisuudessa, Mahlamäki sanoo.

Asiakkaat ovat tietoisia Seinäjoen alueen kovasta hintakilpailusta. Autoja Seinäjoen autokatsastukseen tuodaan monen maakunnan alueelta.

– Pääosa asiakkaistamme tulee Seinäjoen kasvukeskuksen alueelta. Vaasa on hyvä kakkonen ja nyt kesän aikaan katsastaman tullaan kauempaakin. Varsinkin vaasalaisten vanhempien miesasiakkaiden kanssa hinnasta tulee usein puhetta, Mahlamäki kertoo.

Katsastusasemalta odotetaan nykyään myös palvelua. Alajärveläinen Tapani Saarenlaita katsasti auton Seinäjoella muun asioinnin ohessa.

– Työmatkalla olen ja siinä samalla hoitui tämäkin. Olen aiemminkin käynyt tässä ja saanut hyvää palvelua. Hinta ei niinkään ollut ratkaiseva tekijä, Saarenlaita kertoo.